Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По време на ключовото заседание депутатите от опозицията държат плакати с надпис “Не на френското предложение”.
По време на ключовото заседание депутатите от опозицията държат плакати с надпис “Не на френското предложение”.

Урсула фон дер Лайен: Европа ви очаква, не е завършена без вас

Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите още една крачка към нашия съюз. С тези спокойни думи и топла усмивка се обърна към македонския парламент шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя пристигна в Скопие в четвъртък специално за заседанието, на което народните представители обсъждаха т.нар. френско предложение за решаване на спора с България и старт на преговорите за членство в ЕС.

“Европа няма никакво съмнение, че македонският език е вашият език,

и ЕС ще го приеме без никакви допълнителни класификации”, успокои шефката на ЕК.

Това обаче очевидно не бе достатъчно за депутатите от основната опозиционна партия. Речта на Фон дер Лайен бе посрещната с освирквания от ВМРО-ДПМНЕ, чиито представители носеха тениски с надпис “Не”.

Докато председателката говореше пред народните представители колко важно е за ЕС да се изградят здрави отношения със Северна Македония, защото народите споделят идентични ценности и е редно да гледат в една посока в бъдеще, се чуваха освирквания в залата. Шефката на ЕК припомни, че направеното предложение уважава и националната идентичност на македонците, като ги увери, че като председател на ЕК ще поеме отговорност процесът по приемане стриктно да следва европейските стандарти. “Нека ви уверя, че въпроси като интерпретацията на историята на са предмет на преговорите”, каза шефката на ЕК.

Някои мислят, че е правилно да се изчака по-добра сделка от френското предложение, продължи тя, но припомни колко много усилия са положили всички членки, за да се стигне до споразумение. “Германия, Португалия, Словения и сега Франция (страните, които досега бяха председатели на Съвета на ЕС - б.а.). Насърчавам ви да се възползвате от това предложение, за да бъдете от вътрешната страна на преговорния процес, а не да чакате извън него.”

Въпреки освирканията след речта на Фон дер Лайен имаше и аплодисменти - основно от управляващите.
Въпреки освирканията след речта на Фон дер Лайен имаше и аплодисменти - основно от управляващите.

“Европа не е цялостна без Република Северна Македония”, категорична бе Фон дер Лайен.

След изказването на шефката на ЕК ключовото за Скопие заседание започна по същество с разгорещен дебат.

Почти всички депутати от опозицията се опитаха да попречат на македонския премиер Димитър Ковачевски да обясни защо трябва да се приеме френското предложение за отмяна на българското вето. Народните представители надуваха вувузели, свирки и вдигаха непоносим шум в пленарната зала.

Ковачевски едва се чуваше

в залата и прякото телевизионно предаване и от това, което се разбра, той каза, че това е изключителен шанс страната да върви напред и че никой не е успял нито да асимилира македонския народ, нито да отмени македонския език. Премиерът предложи на депутатите френското предложение да бъде прието. Създаването на невъобразим шум и хаос в парламента се повтаряше почти всеки път, когато на трибуната излизаше представител на управляващите.

Стигна се и до словесен двубой между председателя на парламента Талат Джафери и депутата от левицата Борислав Кръмов, който излезе на трибуната, без да му бъде дадена думата. “Аз съм народен представител, имам имунитет и никой не може да ме пипне”, каза Кръмов.

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Йован Яулески пък подпали и изгори лист с текста на френското предложение по време на пленарната сесия. Кадри от случилото се публикува телевизия TV21.

“Нито един документ, който вие бихте гласували, няма да има легитимност, докато няма позволението на македонския народ. Този лъжлив документ не е документът, по който ние ще разговаряме. И този звук от скъсания документ трябва да стои в ушите и в душите ви. Искам едночасово прекъсване, за да размислите и да върнете този документ там, където му е мястото - в правителството”, призова депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и зам.-председател на парламентарната група на партията Дафина Стояновска.

В крайна сметка след поредица от скандали в залата

заседанието бе прекратено. Очаква се да продължи в петък

преди обяд.

Депутатите в македонския парламент де факто нямаше да гласуват “за” или “против” френското предложение, т.е. предложената от френското председателство преговорна рамка с ЕС, обобщава местната телевизия Alsat.

Обсъждани бяха заключения, които дават насока на правителството и го ангажират с

това, което може да прави и за какво не може да преговаря

в процеса на интеграцията в ЕС. Те са предложени от парламентарната група на СДСМ с подкрепата на депутатите от мнозинството.

Въз основа на заключенията, които ще бъдат приети от парламента и които бяха обявени от управляващата коалиция под формата на предложение, правителството в никакъв случай не трябва да влиза в преговори с ЕС, ако те засягат македонския език, както и идентичността, историята и културата на македонския народ.

Демонстрант хвърля яйце по сградата на парламента, докато течеше речта на шефката на ЕК.
Демонстрант хвърля яйце по сградата на парламента, докато течеше речта на шефката на ЕК.

Мицкоски показа на шефката на ЕК снимки на депортирани от Македония евреи

Яйца и тоалетна хартия летяха към сградата на парламента

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ показал на Урсула Фон дер Лайен снимка на “убийствата на младежи във Ваташа и депортирането на евреите”. След срещата си с шефката на ЕК Християн Мицкоски заяви, че според него една от дилемите е кога Северна Македония започва преговори с ЕС, “защото по думите на Урсула фон дер Лайен, казани пред парламента, това ще стане след провеждането на първата Междуправителствена конференция, а според преговорната рамка - след промяната на Конституцията и вписването на българите в нея”. “Не е вярно, че преговорната рамка защитава македонския език, защото България ще изрази позицията си, че това е някакъв си диалект на българския език”, за пореден път повтори Мицкоски.

Относно снимките опозиционният лидер каза: “Това дело на администратор ли е, както искат да приемем, че е било?”, отказвайки да каже каква е била позицията на Фон дер Лайен по време на разговора им.

Същевременно пред сградата на парламента за 11-и пореден ден се провеждаха протести, организирани от опозицията. С викове “Никога Северна” точно по обяд започнаха демонстрациите под мотото “Ултиматум - не, благодаря” за отхвърляне на френското предложение. Досега протестите започваха в 19 часа пред правителството и продължаваха към парламента, но в четвъртък те стартираха още на обяд.

Много от протестиращите носеха транспаранти с надписи на английски: “Ние сме македонци”, “Срам за демократична Европа”, “Македонците се борят за правата си”, “Искаме свобода, не искаме протекторат”.

Пред официалния вход на парламента протестиращите поставиха макет на гилотина с червено знаме, петолъчка и надпис “Френско предложение”.

Докато речта на шефката на ЕК се чуваше по високоговорители от трибуната на парламента, демонстрантите отвън хвърляха яйца и тоалетна хартия по парламента. Те: крещяха “Махайте се, предатели” и рисуваха червени “кървави” ръце на асфалта.

Сградата на македонското събрание бе под засилени мерки за сигурност. Всички капаци на прозорците бяха напълно спуснати и затворени. По улиците около парламента бяха издигнати полицейски заграждения, зад които бяха разположени многобройни бронирани полицейски сили. Заради хвърляне на камъни и твърди предмети към сградата на парламента полицията задържа петима души.