Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Андре Токев може да излезе на свобода другата седмица.

СНИМКА:ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Андре Токев може да излезе на свобода другата седмица. СНИМКА:ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  •  Прокуратурата няма да протестира пускането му на свобода
  • В стола в Казичене се виели опашки заради манджите му

Добро поведение, призната вина и липса на нарушения изкараха предсрочно от затвора известния кулинар Андре Токев. В сряда Софийският градски съд (СГС) го освободи месец и 14 дни преди края на присъдата му. Той обаче ще остане още седмица в затворническото общежитие в Казичене, докато изтече срокът на протеста. Право да обжалват имат прокуратурата и шефът на затвора.

“Мисля, че съм готов да напусна затвора и да съм полезен на семейството си”, каза в съдебната зала известният готвач. В продължение на две-три минути той спокойно обясняваше на съда как го е променило мястото, но и как се е опитал да повлияе на съкилийниците си.

Оказа се, че зад решетките Андре Токев не си е губил времето. Той създал свой проект, за да помогне за по-лесното адаптиране на лишените от свобода.

Грижел се за прехраната им. Демонстрирал отлични качества, дисциплина и отговорност в работата си, е оценката на съда.

“С оскъдните

продукти

показах ново

ниво на готвене

в затвора, създадох условия как да се работи”, похвали се звездата от “Мастър шеф”.

Преди той да се развихри в затворническия стол, посещаемостта била 30%. Кулинарният талант на Токев увеличил интереса на 80%.

“Работех в кухнята по 12 часа. Имаше огромни опашки за храна”, поясни Андре Токев.

Той поддържал добри отношения както с лишените от свобода, така и със служителите. Искал да развие социализацията и сред другите затворници. Така

бизмислил свой

проект и го

представил

с презентация

Искал да се създаде стая, в която да общуват и играят игри с останалите затворници. Проектът бил харесан от ръководството, но не е бил реализиран.

Токев приемал изцяло отговорността за криминалното си поведение и демонстрирал нагласи за промяна. Това посочи в мотивите за решението си съдия Атанас Атанасов.

Готвачът влезе в затвора, след като през ноември м.г. бе хванат в София да шофира джипа си с 2 промила алкохол в кръвта и по джанти.

В началото на т. г. призна вината си и сключи споразумение с прокуратурата. За провинението си на околовръстното шосе Токев получи 7 месеца.

Оказа се обаче,че това не е първото му шофиране почерпен.

Бяха добавени още три месеца от предишна присъда, че отново е карал пиян, но във Варна.

Така общото му наказание стана 10 месеца, но съдът приспадна двата месеца, в които бе под домашен арест.

За предсрочно освобождаване бе необходимо той да е изтърпял не по-малко от 1/2 от наказанието си. До изтичане на присъдата му Токев ще може да шофира отново, но ще трябва да се регистрира по постоянен адрес.

“Лицето е изключително ерудирано и образовано и може да извлече поука и да коригира поведението си”, каза още съдия Атанас Атанасов.

Оценката за риска на рецидив била 33 точки. Според доклада, изготвен от затвора, целите на наказанието не били изпълнени по план.

Съдът обаче беше на мнение, че единствената причина за ниския резултат бил краткият престой в затвора, а не поведението на Токев.

Липсвали

доказателства

за алкохолна

зависимост

Като причина да седне зад волана пиян било натовареното му ежедневие. Бил осъзнал своята отговорност още преди да влезе в затвора, признавайки вината си. Малко след като бе заловен да шофира пиян в София, готвачът се извини във фейсбук.

“Искрено се надявам с Андре Токев повече да не се виждаме по съдебните зали. Гласуваха му голямо доверие, че това няма да се повтори”, заяви прокурор Радост Нацева. Тя нямало да протестира предсрочното му пускане на свобода.