Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той активира възпалителни реакции в организма, в резултат на което са възможни проблеми с различни органи и системи

Добре е да знаем разликата между топлинен и слънчев удар, за да предотвратим тези състояния и ако е възможно, да помогнем на себе си и на близките си.

Какво може да се случи, ако дълго се разхождаме в жегата? Кога се налага да потърсим лекар и какво не бива да правим?

Слънчевият удар е прегряване на тялото. До него може да се стигне при дълго излагане на слънце. Тогава компенсаторните ни механизми не могат да се справят с преноса на топлина и телесната температура се повишава значително, обяснява руският кардиолог д-р Евгений Осипов, специалист по функционална диагностика.

Въздействието може да настъпи както по време на престоя на слънце, така и няколко часа по-късно.

Слънчевият удар активира възпалителни реакции в организма и в резултат на това могат да възникнат проблеми с различни органи и системи - мускулите, черния дроб, бъбреците, белите дробове и сърцето. Може да се засегне и централната нервна система.

Сравнение с топлинния удар

Често слънчевият удар се бърка с топлинния, смята се, че са едно и също - общо влошаване на състоянието при продължителен престой навън в жегата. Всъщност топлинен удар може да се случи и в други горещи среди - в баня, в задушно закрито помещение или в кола, заседнала в задръстване. За разлика от топлинния удар слънчевият възниква при пряко излагане на главата на ултравиолетови лъчи. Това е вид топлинен удар със сходни симптоми и опасни последствия.

Прегряването може да доведе до леки симптоми или по-тежки състояния, включително увреждане на сърдечния мускул и бъбреците. Това зависи от времето, прекарано при висока температура, и възможността за оказване на първа помощ. Често се добавят симптоми като гадене, повръщане, бледа кожа и загуба на съзнание.

Топлинният удар засяга не само мозъка, но и всички органи.

Изпотяването е естественият охлаждащ механизъм на тялото. Ако човек тренира в горещо време или работи в силно загрята среда за дълъг период от време и не е хидратиран, трудно ще поддържа оптималната телесна температура.

При слънчев удар лъчението прониква през всички части на мозъка, като причинява промени в неговите отдели. Това води до хипоксия - недостиг на кислород.

Симптоми

При слънчев удар те се делят на 3 степени:

Първа (лека): слабост, гадене, главоболие, висок пулс, неравномерно дишане.

Втора (средна): усилване на леките симптоми, нарушена координация, припадък, кървене от носа, треска, температура до 38 - 39 градуса.

Трета (тежка): бледа кожа, висока температура, загуба или объркване на съзнанието - делириум, халюцинации; при екстремна степен на прегряване са възможни крампи на крайниците и смърт.

Освен оценка на физическите признаци и измерване на температурата, лекарят може да препоръча изследване на кръв и урина, за да определи нивото на дехидратация, дефицит на натрий и калий. Понякога се предписват тестове за мускулна функция и визуална диагностика - рентген за откриване на увреждане на вътрешните органи.

Слънчев удар може да настъпи не само при престой навън в горещо време, но и на следващия ден след 6 - 10 часа. Ако след дълго пребиваване на слънце се приберем вкъщи и след известно време усетим болки в тялото и температура, добре е да се консултираме с лекар. Не са изключени отпадналост, респираторни проблеми, но само специалист може да постави точна диагноза.

Първа помощ

Ако забележим симптоми на слънчев удар, трябва да се преместим в хладно помещение, в сянката на дървета или под навес.

Има няколко правила:

- Необходимо е да се свалят излишните дрехи, да се разхлаби всичко, което стяга.

- Добре е човек да легне и да пие повече вода или напитки, съдържащи електролити, които тялото губи при изпотяване.

- Може да се увием в хладна, влажна кърпа. Да охладим себе си или друг пострадал с вентилатор, да го избършем с хладка (не ледена) вода.

- При загуба на съзнание се препоръчва да се вдишват изпаренията на 10% разтвор на амоняк и да се легне настрани.

Ако симптомите станат по-тежки - гадене и виене на свят, незабавно се вика линейка - здравословното състояние може да се влоши всеки момент. Ако се транспортира човек, получил слънчев удар, до болница, той трябва да е легнал.

Лекарят може да помогне да се определи причината и да се облекчат симптомите. След необходимите изследвания пациентът може да бъде увит със специално охлаждащо одеяло.

При тежка степен на топлинен удар е необходима спешна хоспитализация.

Какво да не се прави

- При слънчев удар не бива бързо да се охлажда пострадалият – да се потапя в студена вана или да се поставя под климатик. Охлаждането на тялото трябва да става постепенно, като се избягват резки промени в температурата.

- Не се пие кафе и алкохол.

Как да избегнем инцидент

По-лесно е да се предотврати слънчевият удар, отколкото да лекуваме последствията от него:

- В жегата се носят леки дрехи от естествени материи - лен, памук, коприна, които не пречат на изпотяването.

- Шапка или шал, за предпочитане в светли цветове, са препоръчителни.

- Добре е да се изплаква лицето и главата с хладка вода, да се ползва чадър.

- Важно е да се пие чиста вода, алкохолът да се избягва; студените напитки като бира или коктейли дехидратират.

- Добре е да не се стои на слънце от 11 до 16 часа.

- На плажа е добре човек да се охлажда по-често във водата или под душа, да отиде в хладно помещение или под навес.

“Най-сериозните последици от слънчевия удар са

нарушения на жизнените функции

на тялото: потискане на дишането, спадане на кръвното налягане, които се развиват доста бързо, ако не се помогне на жертвата - казва д-р Евгений Осипов. - Ако сте принудени да прекарвате дълго време на слънце, носете шапка и леки дрехи, пийте повече течности, поне 2 - 2,5 л минерална вода. Важно е времето за физическа работа в жегата да се намали на интервали до 45 минути, с почивка от 10 - 15 минути на сянка.

В риск са децата, възрастните и тези с наднормено тегло, както и приемащите антидепресанти, антиконвулсанти и хормонални лекарства. Алкохолът и тютюнопушенето влошават ситуацията.”