Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

BA.5 се смята за по-опасен, заобикаля имунната

защита дори при преболедували и ваксинирани

Два нови бързо разпространяващи се подварианта на Oмикрон предизвикват нови вълни на COVID-19 по целия свят. Това са BA.4 и BA.5, идентифицирани за първи път в Южна Африка съответно през януари и февруари 2022 г. По данни на Министерството на здравеопазването на Ботсвана случаите са регистрирани при хора на възраст от 30 до 50 години, които са били напълно ваксинирани. Пациенти са имали по-леки симптоми

на заболяването,

отколкото при предишните версии. Към момента двата подварианта са преобладаващи в Южна Африка. Скоро те може да са доминиращи в Европа и САЩ, предупреждават здравни експерти. Още през март бяха добавени към списъка за наблюдение на Световната здравна организация (СЗО) и определени като "варианти за безпокойство" в Европа.

В следващите 2 - 3 седмици вероятно ще се сблъскаме с нова вълна на коронавируса, потвърди главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев: "Движим се 3 - 4 седмици след това, което се случва в Западна Европа".

"Не бих се учудила през есенно-зимния сезон да бъдем отново с COVID-19 - каза в ефира на NOVA и вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб. - Повишава се инфектируемостта. Пациентите не са тежко болни, но болниците вече се пълнят." Според нея се наблюдава скок в броя на заболелите и в Гърция.

Новите варианти са 30 пъти по-заразни от уханския вирус, каза и проф. Тодор Кантарджиев, като посочи, че го притеснява разпространението на ВА.5 в Гърция.

Подвариантът ВА.5 на Омикрон

вече циркулира

в България,

съобщиха от Министерството на здравеопазването. BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но притежават повече общи черти с варианта BA.2 (известен като "невидим"), както и редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.

И двата нови варианта носят мутацията

L452R в гена на т.нар. шипов протеин, която първо беше открита само при Делта варианта на SARS-CoV-2. Чрез шиповия протеин вирусът заразява човешките клетки и от него зависи колко лесно се предава той. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

През последните дни е регистриран 50% ръст на заболеваемостта от COVID-19 в България според Единния информационен портал.

С подварианта ВА.5 у нас са установени 7 проби след геномно секвениране на 88 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2 . Пробите са от периода 5 май - 3 юни, като са изпратени от 13 различни лечебни заведения от 16 области. При всички 88 клинични проби е установен вариантът Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: ВА.2 (76,1%), ВА.2 и неговите подварианти общо (92%). ВА.5 е установен при 8% от изследваните проби.

Инфекциите в момента растат бързо, независимо че е лято, защото сега масово се разпространява подвариантът BA.5. Той е по-силно заразен от тези преди него и може да се разпространи дори при неблагоприятните за вируса по-топли месеци. BA.5, който се смята и по-опасен, заобикаля имунната защита на организма – дори при хора, преболедували други варианти на Омикрон.

Напълно ваксинираните също не са защитени от новия подвариант,

което означава, че много хора могат се превърнат в разпространители на вируса. Добрата новина е, че инфекциите протичат относително леко. Въпреки това експертите предупреждават, че през лятото, когато коронавирусът обикновено се разпространява по-бавно, е възможно да бъдат регистрирани необичайно много заразени.

Ситуацията се усложнява от факта, че предпазните мерки са отменени, а новият вариант на вируса се предава по-лесно.

Какви са характеристиките на BA.4 и BA.5?

Откакто се появи за първи път, коронавирусът мутира или променя формата си. Новите генетични версии, които се появяват, се наричат варианти. Вече има няколко основни, като Алфа и Делта, които причиниха масивни вълни от инфекция.