Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ива Митева
Ива Митева

ИТН са склонни да подкрепят премиер от ПП след обсъждане

Би трябвало третият мандат да се даде на този, който най-много ще консолидира обединение около себе си. ДБ дава заявки за най-голяма консолидация. Тази констатация направи пред БТВ Ива Митева от “Има такъв народ” по повод третия опит за съставяне на правителство, ако ГЕРБ върнат втория мандат.

"Независимо при кого отиде третият мандат, дали при нас, ДБ или БСП, мисля че трябва да го осмислим като общ мандат на всички заедно. На всички, които искаме да направим нещо. Да си дадем втори шанс и да свършим нещо смислено и да покажем, че има смисъл да сме в това НС", смята зам.-председателката на парламента. Ако мандатът дойде в ИТН, ще направим всичко възможно, посочи тя като добави, че са били готови да разговарят с Кирил Петков и "Промяната", но не били поканени на разговор. За съжаление този мандат беше изпуснат, оцени тя неуспешния опит на Асен Василев и Кирил Петков. Сега ДБ обаче били в състояние да върнат ИТН на масата на преговорите. Мисля, че са в състояние да направят това обединение, за което всички мечтаем, добави Митева. Тя не смята, че ИТН са деструктивни.

Зам.-шефката на НС обяви, че са склонни да подкрепят премиер от най-голямата парламентарна сила дори и с мандат на друг партия. Смятам, че имената трябва да се сложат на масата и да се изберат най-добрите, каза тя. Според нея обаче всички лидери трябва да дадат крачка назад и разговорите да започнат. Слави Трифонов вече я бил направил и не се месел в експертните решения.

Според нея разписаната програма на ПП, БСП и ДБ съвпада с коалиционното споразумение. Наистина целите ни са общи, има неща, които да бъдат допълнени, но са неща, които трябва да се случат, добави Митева. И поиска всички да изоставят суетата и емоциите си, както и лъжите.

Митева обаче не одобрява антикорупционните текстове на ПП, защото им се предлагал "законът на ГЕРБ, но в много по-лош вариант".