Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУМЕН ГЕЧЕВ
РУМЕН ГЕЧЕВ

България и ЕС са пред предизвикателството дали ще има достатъчно количества природен газ и петрол и на каква цена ще са те, коментира Гечев поисканото от "Булгаргаз" увеличение на цената на газа от средата на юли.

Хранилището в "Чирен" не е запълнено, защото в момента природният газ е запълнен, а втората причина е, че доставките са намалени, а потреблението е високо.

По-тревожен обаче е въпросът, че България няма продължение на договорите с "Газпром" по политически причини, нямаме и с други доставчици като Катар или САЩ. Причината е, че правителството не си е свършило работата, заяви соцдепутатът Румен Гечев пред Нова телевизия. Той е бивш икономически министър в правителството на Жан Виденов през 90-те години на ХХ век.

Еврото се обезценява и добрата новина е, че износът на Европа става по-евтин. Лошата обаче е, че скъпият долар оскъпява вноса главно на енергоносители.

Най-лошото е, че ще поскъпнат енергийните източници - природен газ, петрол, коментира още депутатът от БСП Румен Гечев.

Това че "Лукойл" си доставя по-евтин петрол отнякъде си е тяхна работа. Когато произвеждаш нещо, търсиш по-евтина суровина. И няма как да наказваме рафинерията, че си е намерила по-евтина суровина, коментира Гечев исканията за налагане на пределни цени на горивата, направени включително от лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Няма как да направим така, че рафинерията да продава на определени цени. Но можем да осигурим да плаща по-висок данък печалба, защото печалбите са й по-високи. Няма как да наказваш една фирма, че се стреми да си намери евтина суровина, добави Гечев.

Ако се направи таван на цените, той ще засяга както произведените в България горива, така и вносните. Ако има таван и държавата плаща разликата между тавана и пазарната цена, няма да има дефицит. Тук ще трябва да стане по този начин и въпросът е бюджетът дали има такива възможности, каза още Румен Гечев.

От пролетта се работи по такова предложение, но то е въпрос на разчети, заяви още социалистът.

Досегашните участници в четворната управленска коалиция трябва да се разберат отново, за да има правителство с третия мандат, коментира още Гечев. Няма как да се търси решение с ГЕРБ или ДПС, категоричен бе той. Отиването на избори обаче ще стане без договори за природен газ и нарушени доставки на петрол и храни, заплаши той.