Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АЛЕКСАНДЪР СИМИДЧИЕВ
АЛЕКСАНДЪР СИМИДЧИЕВ

От Константина Костова

Случаите ще се покачват бавно, защото е топло

  • 138% повече заразени има у нас за последните две седмици, казва заместник-председателят на парламентарната здравна комисия
  • Ако заразяващият и заразяваният носят маска ffp3, рисковете намаляват до 90%
  • Вирусът няма еволюционен стимул да е по-агресивен и да убива повече
  • В летните пикови периоди, когато хората отиват на почивка, не очаквам съществено подобрение на ситуацията
  • Засега препоръчвам само носенето на маски в болниците - тази мярка е икономически обоснована и ефективна
  • Пак трябва да настъпим педала и да обясним защо е важно да се ваксинираме и да имаме бустерни дози

- Д-р Симидчиев, ежедневно у нас се увеличава броят на заразените, COVID вълничка или цунами идва към нас?

- Увеличава се разпространението на заразата. Има няколко параметъра, по които може да се съди за това. Едното е скоростта на промяна на бройката нови случаи на седмична или на двуседмична база. За последната седмица ръстът на новите случаи спрямо предходната е 50%, а за последните две седмици е общо 138%. Това е при положение, че правим ограничено количество тестове. За предното денонощие са малко над 3500, от тях 16% са положителни (интервюто е взето в четвъртък - бел.ред). Броят на положителните тестове е доста висок, което означава, че не правим достатъчно тестове.

- В такъв случай личните лекари ще могат ли отново да издават направления за тестове?

- Това не е медицински въпрос, а юридически и финансов. Причината да нямаме тестове, които се дават от общопрактикуващите лекари, бе обявяването на края на епидемичната обстановка. Тоест те можеха да дават PCR, когато бяхме в епидемична обстановка, и в момента, в който се обяви нейният край, престана възможността да могат да извършват тази висококвалифицирана медицинска дейност. Тя струва известно количество средства, здравната каса и сега ги изразходва по направления. Правото да ги издават е на специалисти, към които пациентите са насочени от личните лекари. Така верижката става по-дълга за тестване с PCR и проблемът е, че се удвоява рискът от разпространение на вируса. Един болен го виждат поне двама лекари. Тези тестове са достъпни, когато имаме извънредна епидемична обстановка. Но тя не е обявена в момента, тъй като нямаме причина да я обявим. Само в три области имаме жълт код с над 100 новозаразени на 100 хил. души - София, Варна и Бургас (От петък са 5 с Перник и Враца.) На базата на това няма основание да се обяви извънредна епидемична обстановка, няма и основание да се преразгледа възможността тези тестове да се дадат на личните лекари, където им е мястото.

- Тоест трябва да се почака и други области да влязат в жълтата зона, че тогава PCR-ите да станат по-достъпни?

- Така стоят нещата по същество, но аз не бих казал това, защото винаги съм бил насочен към профилактиката. Затова направих призив да започнем да носим маски на най-рисковите места. Апелирах да се започне в здравните заведения, където е жълт кодът. Знаем, че от една страна, там отиват болни хора, които търсят помощ.

От друга страна, има хора с хронични заболявания - диабет, хипертония, сърдечносъдови, които са особено рискови, ако се заразят. В тези места трябва да почнем задължително да носим маски.

- Здравните власти вече обявиха, че ще пратят писма до регионалните здравни инспекции там, с които да се наложи задължителното носене на маски.

- Слава богу! Това е правилният подход рано, профилактично да се въведат. Не е необходимо да имаме висока честота на заразата, за да направим така, че най-уязвимите групи да бъдат предпазени, доколкото е възможно с най-меките възможни мерки. Носенето на маска не е затрудняващо, а единствено предпазва хората.

- Какви други мерки бихте препоръчали?

- За момента само маските. Като гледам цифрите, които показват нарастващия брой на случаите, е много вероятно да започне нов пик обаче. Лично смятах, че това ще се отложи до 15 септември. Реалността е това, което се случва, докато правим други планове, така че мисля, че ще сгреша. На базата на това по-раничко ще бъде пикът - към средата на август.

- Според някои вирусолози и математици ще е в средата на юли.

- Подозирам, че този пик ще бъде малко по-разлят и случаите ще се покачват по-бавно. Мое дълбоко убеждение е, че пиковете не зависят от вируса, а от поведението на хората. Когато е по-топло времето, хората в по-голяма степен са на открито и далеч един от друг, а не се групират в затворени помещения с рециркулация на въздуха. Поради нея разгарянето на пандемичния процес ще бъде малко по-бавно от предходните случаи. Това означава, че пикът ще е по-разлят. За момента ръстът нагоре прилича на пиковете, които имахме преди това. Личното ми усещане е, че ще бъде по-разлят пик с по-дълго начало. Това се дължи на поведението на хората, което е по-различно в средата на лятото, отколкото през есенно-зимния период или пролетния.

- Като казвате разлят пик, означава ли, че в продължение на няколко дни или седмици ще се поддържат високи стойности на заразени?

- По-разлят пик означава, че този пик ще бъде по-късно от началото. Тоест ще имаме по-полегата планина. Вместо да имаме 10 хил. случая в рамките на половин месец, ще ги има в рамките на месец и половина. Ще стане по-полегато нарастването. Всичко зависи от поведението на хората. Колко ще се групират, къде ще има струпване, доколко боледуващите ще се изследват и изолират - всички тези фактори ще определят пика на вълната. Малко по-късно математиците ще направят модели и ще се разбере по-точно.

Нямаме много колективен имунен отговор към тези варианти, които сега ще станат доминантни - ВА.4 и ВА.5. Те са достатъчно различни от предходните варианти, силно заразяващи са.

- Съветвате плажуващите и пътуващите до Гърция, където подвариантите доминират, да внимават повече, нали така?

- Абсолютно, вирусът може да варира единствено и само със заразността си като параметър, по който да предизвика заразяване. Реално нашето поведение предопределя колко бързо ще се разгорещи този пожар.

Представете си пожар в гора, където дърветата са на голямо разстояние едно от друго, спрямо пожар в гъста гора. Кой по-лесно ще се разпространява? Естествено, че там, където има по-голяма гъстота. Посещаването на дискотеки, пеенето и викането в тях водят до възможносттта пандемията да се разрасне. Винаги в областта на общественото здраве говорим за вероятности.

Една обикновена хирургична маска намалява риска от разпространение с около 20%. Маските ffp2 или ffp3, които са по-плътни, намаляват риска от 40 до 50% при правилно носене.

Представете си, че, ако и заразяващият и заразяваният носят маска, тогава рисковете намаляват до 90%. В Австрия една от мерките бе да задължат населението да носи висококачествените маски. Това е ценово ефективно - една маска струва между лев и 1,50, едно боледуване в домашни условия е между 200 и 250 лв., а хоспитализираното боледуване струва към 5-6 хиляди лева. Ценово ефективно е да вложим пари рано и малко, отколкото късно и много. Затова в болниците е добре да носим маски, за да си пазим немногото медицински кадри, а и да не дадем шанс на вируса да се размножава.

- Като казвате болници, дали те са готови да разкрият COVID легла, дали имат готовност да приемат заразени?

- В плана на здравното министерство има раздел как преминаваме в готовност за COVID-19. Със сигурност в местата, които са в жълта зона, министерството вече провежда разговори с болници, които да разкриват легла. В детската възраст е малко по-сложно. Първо те по-рядко стигат до болница, а и специализираните лечебни заведения за деца са много малко у нас. Бих посъветвал да има висока бдителност в яслите, детските домове и училищата, които провеждат извънкласни летни занимания.

- Говорим колко е заразен вирусът, но не споменахме колко е опасен.

- Това няма как да го дискутираме смислено, без да имаме данни. Вирусът има няколко характеристики, които се променят, когато той се променя генетично. Тъй като, условно казано, той не е живо същество, той е жив само когато попадне в живи клетки. Неговата еволюция зависи от това кои негови варианти са най-годни да преживяват. Когато прилагаме мерки, преживяемостта му може да е подобрена единствено ако стане по-заразен. Така ще може да избяга от непълноценния имунен отговор на ниско ваксинирано общество, каквото е нашето - 30%.

От друга страна, той трябва да се размножава по-интензивно в дихателните ни пътища, за да може да излизат повече капчици с повече вируси и все една от тях да зарази. Това еволюционно е правилното нещо за вируса. Това, което не е правилно за него, е да си променя агресивността. Това не би го направил по-вероятен да преживява. Ако той стане много по-агресивен, ще убива много повече хора, но ще се случва късно след заразяването. Когато е тежко болен човек, той вече не е толкова заразен и няма да разпространява заразата. Така вирусът няма еволюционен стимул да бъде по-тежък от предходния вариант. Няма еволюционен стимул и да е по-лек. Единствено за да стане по-заразен, трябва да е по-скрит. Тоест инкубационният период, ако е по-дълъг, човек без все още да знае, че е болен, ще заразява другите. Единственото, което е полезно за него, е да си увеличи разпространяемостта и да увеличи срока, в който човек е безсимптомен и не взема мерки. Не виждам систематичност той да става по-лек, за да преживява по-дълго. По-лекото преболедуване обикновено става на фона на това, че хората вече са го прекарвали, имунитетът се е нагласил. Всички ваксинирани боледуваме по-леко. Пак трябва да настъпим педала с информационна кампания, за да обясним защо е важно да се ваксинираме и да имаме бустерни дози.