Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина от раните си, след като бе застрелян в гръб по време на предизборна реч.

Когато през януари 2018 г. дойде в София, правих интервю с него, тъй като освен значим лидер на световната политическа сцена, той бе и първият премиер на Япония, пристигнал на визита в България в цялата ни обща 100-годишна дипломатическа история.

Шиндзо Абе беше идвал у нас 35 години по-рано като секретар на баща си Шинтаро Абе, който по онова време е външен министър на Япония.

"Преди да посетя България, бях прочел японската повест “Есен в София”, но тази София, която видях тогава, беше много по-красива, отколкото описаната в книгата", каза той.

През 2018 г. Шиндзо Абе видя една още по-красива София, цялата покрита в бяло. В деня, в който пуснахме интервюто, той се снима на балкона на бившия хотел "Шератон" и пусна снимка в туитър с надпис: Снегът е тук.

Тогава писах за тази романтика, която постоянно съпътства българо-японските отношения. Започнала сигурно още от времето на онзи храбър японски самурай, участвал в освобождаването на Плевен през 1877 г., та чак до Калоян Махлянов.

"О, да, японците изпитват топли чувства към България и благодарение на личността на Котоошу, който беше изключително популярен сумо състезател. Казват, че всички японци, които посещават България, се влюбват в страната ви, както и че българите, които пътуват в Япония, неизменно оставят част от сърцето си", каза тогава Шиндзо Абе в интервюто си за "24 часа".

Като потомствен и професионален политик той бе дошъл в София заради съвсем конкретни неща, които бяха далеч извън романтиката.

По това време София бе важна за правителството на Шиндзо Абе в политически план по ред причини. Бяхме поели председателството на Евросъюза. Предстоеше също и българското домакинство на форума 16+1 (китайската инициатива) и Абе искаше да знаем каква е реалната ситуация в Индо-Тихоокеанския басейн.

По островните групи в Южнокитайско море китайците строяха усилено радарни станции, хеликоптерни площадки, защитени пристанища, разширяваха пистите и цялата специализирана инфраструктура. А в Източнокитайско море напрежението се подклаждаше от непрекъснатите спорове за риболовни зони и петролни залежи в шелфа на островите Сенкаку.

Стратегическа важност за Япония на тези двете морета бе категорична - оттам минават пътищата на техния търговски флот, петролните им танкери и фрегатите на японските военноморски сили, участващи в операциите срещу пиратите в пролива Малака и Аденския залив.

Шиндзо Абе се опитваше да ни убеди, че предстоящото влизане в сила на вече договореното споразумение за икономическо партньорство между Япония и Европейския съюз може да се отрази добре и на двустранните ни икономически връзки.

Когато след две години Абе се оттегли преждевременно от поста премиер по здравословни причини, световни издания писаха, че реформите му са извадили Япония от десетилетия стагнация, а неговата доктрина за икономическо презареждане ще остане в учебниците под термина "абеномика".

Днес не само Япония, но и светът загубиха по насилствен начин значим политик, чието име ще остане в историята.

*Георги Милков във фейсбук