Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Йоанна Минкова
Д-р Йоанна Минкова

Травмите на момичетата от зверската катастрофа на бул. „Черни връх“ са били несъвместими с живота, а шофьорът на таксито е оцелял по чудо, разказа за „24 часа“ д-р Йоанна Минкова. Тя е първият медик, пристигнал на катастрофата.

Шофьорът на таксито е бил с леки травми и е отказал хоспитализация, въпреки че предната част на колата му е била отнесена от катастрофиралия джип. Бил е с незначителни травми, охлузвания по главата от удара. Вдигнал е високо кръвно, но е бил с добри жизнени показатели. „Беше оцелял по чудо“, казва за него лекарката.

Първоначално пътувах към друг адрес за случай, който не беше със спешен код. Кодовете са три – зелен, жълт и червен, а аз пътувах към зелен. Явно съм била в най-близката линейка, затова са отклонили мен към 23,08 часа. Само знаех адреса и че е тежка катастрофа с жертви. Стигнахме за 4-5 минути. Полицията ни посрещна, те вече бяха огледали района, разказва д-р Минкова.

Тя не е видяла някой да бяга от мястото на инцидента, но обяснява, че е била изцяло концентрирана върху работата си.

Полицията първо завежда лекарката при двете момичета. Тя обаче само констатира смъртта им.

В такава ситуация повече от 2-3 секунди на човек не можеш да отделиш. Ако човекът е починал, продължаваш нататък към следващия. Ако е в добро състояние, пак продължаваш. Проверяват се пулс, дишане и съзнание. Ако някое от тях липсва, го стабилизираш, обяснява тя

„Автоматично се пращат няколко линейки, не разчитат само на моята информация. Но докато дойдат другите екипи, вече беше установена смъртта на момичетата за съжаление и че няма на кого да се помогне“, казва лекарката.

За нея това е най-трагичния случай, с който се е сблъсквала в работата си до момента.

Много сериозни случаи съм имала, при тях участието ми като екип е било по-активно. Това е сериозен случай - да можеш да помогнеш. Тук просто отидох и констатирах смъртта. И това е, което те разстройва - искал си да помогнеш, но не е имало как, разказва д-р Минкова.