Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Брифинг на ГЕРБ
Брифинг на ГЕРБ

Слушаме от сутрин до вечер хвалебствия за правителството, изтъкна лидерът на ГЕРБ

"И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване"

Губят се милиарди от некадърност, губят се милярди от безотговорност, каза днес на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Продължаваме да губим готовите пари, които имаме.

Борисов каза: "Слушаме от сутрин до вечер хвалебствия за правителството".

Лидерът Бойко Борисов изнесе данните от частичните местни изборите, спечелени от кандидат-кметовете на ГЕРБ.

"И в същото време пред очите на цялата българска общественост полицията да влиза масово по къщите и да казва, че не трябва да се гласува за ГЕРБ... Най-мащабното купуване на гласове се провежда в българския парламент в момента. Така се се вкопчили в тая власт, че въобще не забелязват какво се случва около тях", заяви още той.

"И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване. И вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. По "трънския курс" - над милиард и двеста-триста милиона. Загуба в името на "Промяната". В същото време парите отиват при шест други икономики.

И това се обяснява от "титаните" на новата икономическа политика с: "Еми, случват се такива неща". Сега губите милиарди и това ви се струва нормално! Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Даже не е модерно, безсмислено е по-точно да се обяснява как щяха да събират милиарди от кражби. Не само че не събраха, а продължаваме да губим и готовите пари, които благодарение на европейската солидарност имахме. Катастрофа", заяви още той.

"Надуха ни главата със социалната си политика. При нас 50 лева си бяха 50 лева. А сега - чета статистиката и не мога да повярвам. Госпожа Нинова отиде да се снима с цените за хляба. Реколтата ни е прекрасна, цената на хляба би трябвало да падне от самосебе си. Но пак не паза. А хаосът с 25-те стотинки? Крадат и това си е чиста подигравка. И тези хора в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати и купуват по 10 000 гласа на ден - по апартаменти, по лаборатории... И това става пред очите на "умните и красивите", каза Борисов.

Той заяви, че по най-важните външнополитически теми опозицията е свършила работата на управляващите. Той визира РСМ и отбеляза, че "този път го проправи опозицията в България": "И всички наши евроатлантически партньори го знаят това. С начина, по който се отнесоха с руските дипломати - пак ги подкрепихме в пълния обем. И днес един "титан на мисълта" - ген. Атанасов каза, че ДПС не им пречела за депутинизацията. И пак ясно казвам - ние на 100% ги подкрепихме. Но не ми е ясно госпожа Нинова като обикаля структурите какво им казва на тях...".

"Съдебната им реформа се сведе до това да сложат Бойко Рашков на КПКОНПИ. Само и само да им намерят постове. Трябваше да излезем от управлението, за да разберем начина, по който се водят тези процеси... Ние в момента само чуваме заклинания и купуване на гласове. Ще се продадат и то на базата на формулировката "Принципи". На кои принципи? Принципът на инфлацията, принципът да наслагаш свои хора в съдебната система, принципът горивото да ти отиде на 4 лева, принципът да купуваш скъп газ и хляб... Кои принципи всъщност им харесват? Един да ми кажат. Обаче се хванали в столовете там и няма измъкване. Това е в момента ситуацията", заяви Бойко Борисов.

Томислав Дончев отбеляза: "Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 млн., това щеше да доведе до колективна политическа истерия. И щяха да призовават не за оставка, а всички отговорни министри да напуснат България. Но не редуцираните средства от ЕК имат най-голяма тежест. Има и друг момент - ако гледате актуализацията на бюджета, там е предвиден почти 1,5 млрд. разходи за пенсии- да бъдат осигурени от ЕК, свързани с Плана за устойчивост. Това означава още няколко неща. И тук идва вторият проблем - свързан с времето. Крайният срок за сключване на договори по плана е 2023 г. В този смисъл България трябва да сключи договори само по Националния план до края на 2023 за 12 милиарда. В същото време трябваше да започне изпълнението на оперативните програми. Това предполага темп на договаряне на средства, който в българската история не се е случвал до момента - по 2 милиарда на месец".

Делян Добрев коментира проблема с ДДС, който се отразява негативно не само на цената на хляба, но и на туризма, както и на други сфери.

"И ако целта е да се подпомогнат хлебарите и митничарите, тези минус 20% ще свършат работа. Но искам да напомня, че госпожа Нинова е и юрист, и социалист. Защото не можеш да очакваш закон, публикуван в Държавен вестник днес, да важи от събота.

На мен ми стана жал - хората ходят в магазините и уж има минус 20% промоция на хляба, с червени етикетчета, но тази отстъпка се оказа, че е била стандартната във веригата и няма нищо общо с намаленото ДДС, което влиза в сила от вторник.

Все пак юристите да си мерят приказките и когато искат да правят предизборна кампания, да я правят малко по-грамотно. Защото в противен случай ефектът е обратен".

"Ние реално спасихме икономиката. По предложение на ГЕРБ е ограничена цената на тока за бизнеса до 250 лева. Защото токът през зимата може би ще стане 1000 лева, но тези 250 лв. са "ръчната спирачка" за бизнеса. И ние твърдим - инфлацията е поради некадърност и корупция. Заради некадърност те не успяха да овладеят цените на енергийните ресурси. За една година, по наше предложение, токът за бизнеса ще е 250 лв. И това наше предложение, което беше подкрепено от над 200 депутати, ще намали инфлацията", изтъкна Делян Добрев.

По думите на Бойко Борисов въпросите за енергетиката са "забранени", защото "ветата на истинската мафия, която управлява в момента, важат с пълна сила". Така той даде отговор на журналистическия въпрос какво се случва с обещаните танкери и гръцката връзка за доставка на газ. "Освен пиари, които виждаме, друго не виждаме и не чуваме", заяви той.

"Що се отнася до РСМ, учуден съм, че такива обиди ни нанасят на протестите си. Това означава, че сме били прави в подкрепата си за присъединяването им. Те ако продължат да наричат България фашистка, имат толкова възможности да спират, докато това се промени, така че можем да бъдем спокойни. Те казват, че ние се дължим като "тъмен балкански субект", но сега Европа като вижда какво правят, това работи за нас. А аз искам тези два балкански народа, тези съседи да се разбират", заяви Бойко Борисов.

За 50-те лева ковид добавка към пенсиите лидеръ на ГЕРБ коментира така: "Наричах я тогава "мазнинка" за държаватаV И бяхме казали, че те важат, докато трае ковид кризата. Защото този и с 300, и с 1000 лева еднакво купуват лекарствата и това се налагаше като социална мярка. И това се бяха пари. Българите има много хубави поговорки: "Който нож вади, от нож умира".

"Искат да се оттегля. Ами аз съм се оттеглил. И Кирил Петков се оттегли от партията, да дойде тук, ще му осигуря едно диванче. Толкова години съм бил на всякакви постове, изборни при това, с чудовищно мнозинство печеля. Че моето его и тщеславие отдавна-отдавна са задоволени. Стоя тук, за да им обясня къде продължават да грешат. Където успяхме да спасим бюджета, спасихме, но не всичко. Така че въпросът с такива приказки определено е несъстоятелен. Никой не иска да говори с лидерите, а с по-слабите, да стават повече приказки. Ние искаме да има бързи решения, защото народът се плаши, усеща го с всичките си сетива, най-вече с джоба си", коментира още Борисов.

"Относно репресиите в Нова Загора са ходили при бизнесмени да ги заплашват да не участват за ГЕРБ в изборите. От Бойко Рашков ли да се плаша? Всичко се вижда. От техните машини. Репресията поражда, според Закона на Нютон равно по сила и обратно въздействие", отбеляза още той.

Рано или късно тези неща излизат. Имаме информация как им "подсказват" по коридорите за кого да гласуват: "Искате ли да ви платим с биткойни", пита Борисов.

Относно отцепниците, напуснали ИТН той каза, че "до вчера никой не им знаел имената" и били в парламента само благодарение на Слави Трифонов.

По темата за изгонените 70 руски дипломати Борисов коментира: "За разлика от нас те ще оценят, че загубата им ще бъде по-голяма. Как ще спрат визите като печелят по 300 милиона на месец от нас. От момента, в който преди няколко месеца сложихме украинското знаме в партията и нарекохме Путин агресор, мисля, че не сме от най-долюбваните. Един блогър говори по руската телевизия какъв съм русофоб, на Наско Атанасов драго ще му стане".