Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски Кадър: БНТ
Надежда Нейнски Кадър: БНТ

"Направеното от правителството на "Продължаваме промяната" беше закъснял, но много важен ход. Разколебаване не може да има, защото става въпрос за българската национална сигурност", заяви пред БНТ Надежда Нейнски, бивш външен министър относно експулсирането на 70 руски дипломати от страната ни.

Тя повдигна въпроса колко дълбоко е стигнала руската хибридна пропаганда през годините и колко сериозен е проблемът с проникването на това влияние в България.

Според Надежда Нейнски случващото се е отвоюване на суверенитет и начертаване на червена линия, която няма да бъде прекрачвана.

"Тази позиция е много важно да бъде удържана и да не се превърне в еднократен акт, след който да се започнат компромиси. Моментът е изключително важен в българската политика - всички партии трябва да се определят по този въпрос. Затварянето на Руското посолство е решение на Руската федерация. Ако българо-руските отношения почиват на този императивен тон, на този маниер на вмешателство във вътрешните работи на България, това не са приятелски отношения", допълни Надежда Нейнски.

По думите ѝ натискът, манипулациите и откритото вмешателство в българския политически и икономически живот в България не е от вчера.

"Войната в Украйна застрашава сигурността в Черно море, Европа, включително и в България. Очевидно е, че руските дипломати, които са застрашавали българската национална сигурност, имат своите помагачи в България. Тези връзки лесно могат да бъдат проследени и вероятно службите са ги проследили", добави Надежда Нейнски.

Според нея актът с изгонването на руските дипломати е само първата крачка, тъй като трябва да стане ясно кои са хората, с които те са си партнирали срещу българските интереси. "Вероятно им се плаща, други го правят от вътрешна убеденост", поясни Надежда Нейнски. Тя прогнозира, че скандалът не може да отшуми.

"Вариантът с предсрочните избори крие рискове, въпросът с преговорите в рамките на това мнозинство също не е безпроблемен", каза още Надежда Нейнски.