Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски
Надежда Нейнски

"Демаршът, който Руската федерация прави през посланика си Елеонора Митрофанова, е безпрецедентен по арогантността си. Това е един ултиматум към една демократична и независима държава. Нито една уважаваща себе си държава не може да приеме такъв ултиматум, който дори беше с посочен час. Ако Руската федерация приема, че добрите отношения се базират на това да получаваме нареждания по този начин, има риск да се скъсат дипломатически отношения между София и Москва. ... Самият факт, че посланик Митрофанова си позволява да постави ултиматум на българското правителство, е пар екселанс намеса във вътрешните работи на България. Да искаш смяна на министър-председателя, коя държава си е позволявала подобно нещо!".

Това заяви пред БНР Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик на България в Турция.

Тя подчерта, че обстоятелствата, довели до изгонването на 70 руски дипломати и служители, са били известни на всички високопоставени български политици:

"Проява на лош политически вкус е да се твърди от партии и институции, че те не били запознати. На Съвета по сигурността към Министерския съвет са присъствали представители и на президента Румен Радев. При положение, че той е бил информиран и е имал интерес да се запознае с доклада на ДАНС, убедена съм, че той познава този доклад на ДАНС. Колкото до това дали са информирани за вземането на конкретното решение - това решение е изцяло в прерогативите на изпълнителната власт. Министър-председателят е изцяло в правото си да вземе това решение. Надяваме се той да го е взел на базата на сериозни данни".

Надежда Нейнски обясни, че не е задължително да бъдеш дипломат, за да извършваш действия като част от състава на дипломатическата мисия, които влизат в разрез с приетите закони и интересите на страната:

"Вярвам на българските служби и след като те са изнесли такава информация до премиера и до всички институции, които имат право да се запознаят с нея. ... По Виенската конвенция, държавата, обявяваща дипломати за изгонване, не е длъжна да ги извести за причините".

Според бившия министър на външните работи всички български партии трябва да заемат позиция в подкрепа за действията на Кирил Петков по темата за руските дипломати:

"Става дума за българските национални интереси, за българската национална сигурност. Няма как българска партия да заеме страната на чужда държава в спор, засягащ националната сигурност на България. ... Виждаме две партии от управляващата коалиция (БСП и ИТН от четворната коалиция - б.р.), които поставят условие и заемат страната на атакуващата ни в момента Руска федерация. Това е необяснимо поведение и поставя под въпрос възможностите за създаването на стабилно мнозинство в рамките на това Народно събрание".

"Българи-руските отношения имат шанс да се развиват в приятелска посока само ако има взаимно уважение и зачитане на интересите. Ако те са базирани на този тип поведение, който посланикът на Руската федерация ни демонстрира - на нареждания и ултиматуми - като генерал-губернатор, няма как да има добри отношения, защото това означава ние да не уважаваме самите нас. Няма как да уважават България, ако България сама себе си не уважава и се огъне и коленичи пред един такъв ултиматум, който е неприемлив в 21 век", заяви Нейнски.