Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите гласуваха текстове от актуализацията на бюджета.
Депутатите гласуваха текстове от актуализацията на бюджета.

Бизнесът гневен, че компенсациите за скъпия ток не влязоха в бюджета

Депутатите приеха част от актуализацията на бюджета, но до редакционното приключване на броя гласуването не бе приключило.

От 1 юли парно и газ ще се облагат с 9% ДДС и ще са без акциз. Ставката за хляба и брашното е нулева. По-лекото облагане ще е до 30 юни 2025 г. Това решиха окончателно депутатите с приемането на актуализацията на бюджета. Това означава, че е възможно цените им да паднат заради намаления данък.

ДДС за бирата и виното се връща на 20%. Цигарите засега няма да поскъпват, след като парламентът реши да не променя акциза за тях. Финансовото министерство предлагаше за нагреваемите ставката да се повиши от 233 на 245 лева на килограм, а за класическите - от 177 на 187 лева. За никотиновите течности бе заложен график, който започва от юли с 0,18 лева за милилитър и стига 0,21 лв. до юли 2025 г.

Сметките на финансовото министерство показват, че от запазването на досегашния акциз бюджетът губи 100 млн. лв. допълнителен приход до края на годината.

Да отпадне акцизът за пропан-бутан и метан за автомобили до 30 юни 2025 г., реши още парламентът. Отпадна и този за енергийните продукти, използвани за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Също така за ток, когато е от ВЕИ.

Изненадата във вчерашното гласуване бе сгрешен депутатски вот - на Антоанета Цонева от ДБ, след който и брашното остава с нулев ДДС. Така бюджетът загуби още 8 млн. лв. приходи от ДДС.

Депутатите приеха и компенсация от 25 ст. за всеки литър бензин, дизел и пропан-бутан, ако се зареждат наведнъж до 50 литра. Отстъпката влиза в сила от 1 юли. Окончателно всички текстове от актуализацията не бяха приети до редакционното приключване на броя. Разглеждането им бе прекъснато заради изслушване на премиера и ДАНС за изгонените от България 70 руски дипломати.

Гневна реакция от страна на бизнеса пък предизвика отхвърленото във вторник от бюджетната комисия на парламента предложение компенсациите за скъпия ток да влязат в актуализацията на бюджета.

За регламентирането на помощта имаше две предложения - на ГЕРБ за 150 лв. мегаватчас базова цена и 80% компенсация над този праг и на ДПС - 200 лв. базова цена и пак 80% компенсация. Първата идея събра гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, а втората - на ГЕРБ и ДПС. Те обаче се оказаха недостатъчни, защото от “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП гласуваха с “въздържал се” или “против”.

В официална позиция на асоциацията на работодателите се казва, че с това решение 633 хиляди небитови потребители на ток (микро-, малки, средни и големи предприятия, болници и училища, детски градини и театри, музеи и социални заведения, църкви и манастири) са били лишени от компенсации срещу нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли. От следващия месец предприятията щели да плащат поне двойно по-високи сметки за ток, което неминуемо ще се отрази на крайните цени на произвежданата продукция и ще генерира инфлация, която ще удари по джоба всеки български гражданин.