Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Активира кръвообращението подобрява бъбречната функция, топи килограмите и целулита

Заравянето в горещ пясък се практикува от древни времена. Намалява отоците, секрецията, имат аналгетичен ефект, стабилизират метаболизма, помагат при заболявания на женската полова система, на опорно-двигателния апарат и проблеми с нервната система.

Споменават се във вавилонските клинописни таблички. Установено е, че маите ги прилагали за лечението на много заболявания, а в древността в нагрят пясък се заравял и първият римски император Октавиан Август. След падането на Римската империя лечебните бани били забравени за няколко века.

Какво е важно да се знае за пясъка

Пясъкът е в различни цветове в зависимост от състава - златист (с повече кварц), черен, зелен и червен (с преобладаване на скали от вулканичен и седиментен произход), бял (предимно с морски черупки), преливащ (с доминиране на минерали като манган и гранат). Последният е характерен за плажа Пфайфър в Централна Калифорния. Екзотично изглежда и хавайският плаж Папаколеа, известен със зеления си цвят.

За медицински цели най-подходящ е среднозърнест пясък, който включва кварц, фелдшпат (минералът е широко разпространен в природата), слюда и други скали. Псамотерапията (лечение с пясък – от гр.) се прави най-добре на плажа, когато пясъкът е сух и

затоплен до

60 градуса

Има достатъчен топлинен капацитет, ниска топлопроводимост, добре се нагрява от слънцето и задържа топлината за дълго. В горещите дни достига до необходимата температура за 2-3 часа. Оказва термично и механично въздействие върху организма. Естественото му слънчево загряване до 60°C става през юли и август, благодарение на което се активират кръвообращението и лимфата, а потенето се увеличава. С общата псамотерапия доставката на кислород до тъканите се засилва и метаболитните процеси се стабилизират.

Днес пясъчната терапия се възражда. Предписва се при заболявания на опорно-двигателния апарат, с метаболитен и травматичен характер, скованост на ставите, заболявания на периферната нервна система. Псамотерапията се е доказала и при гинекологични заболявания - при хронично възпаление на репродуктивните органи, за намаляване размера на матката след аборти, за лечение на безплодие.

Експертите я препоръчват за сраствания в малкия таз. Горещите пясъчни бани са ефикасни при хронични възпаления. Лекуват още артрит, артроза, хронични респираторни заболявания.

Методът се прилага успешно още при:

- заболявания и наранявания на опорно-двигателния апарат;

- невралгия, хроничен неврит и радикулит;

- за борба с последиците от полиомиелит и рахит;

- нарушения на периферната нервна система;

- хронични заболявания на храносмилателната система;

- наднормено тегло.

Според изследвания пясъкът има троен ефект върху човешкото тяло – термичен, механичен и химичен. Пясъкът се затопля бързо, но изстива бавно. Равномерното нагряване на тялото засилва метаболитните процеси, премахва отока, облекчава болката, ускорява заличаването на белези. Освен това масажира кожата, стимулира кръвообращението и окислителните процеси, повишава изпотяването, подобрява бъбречната функция. Как да използваме морския бряг не само за слънчеви бани и релаксация, но и за здраве?

Разходка по пясък

Върху ходилата са концентрирани важни точки, свързани с всички органи на тялото. При ходене по пясъка те се масажират, като активират работата на вътрешните органи.

Бягане

Кратко бягане по мокър пясък според степента на натоварване може да се сравни с пълноценна тренировка с тежести във фитнеса. За час се изгарят около 600 калории. Много по-трудно е от бягането по пътека във фитнеса, така че след няколко дни мускулите на краката и задните части ще се стегнат.

Масаж

Масажирането на проблемните зони с пясък помага срещу целулит. Ако пясъкът се смеси с овлажнител, ползите ще се увеличат многократно. Въпреки че овлажняващият крем намалява риска от получаване на микроожулвания, препоръчва се процедурата да се повтаря не повече от веднъж на всеки два дни.

Руският лекар Париски още в края на XIX век, на базата на научни наблюдения описва ползите от пясъчната процедура при лечението на заболявания като подагра, воднянка, скрофула, ревматизъм.

Лесно отслабване

При псамотерапията може да се загубят до 1,5 кг от теглото. Ефектът е бавен, но стабилен. По време на сеанса обилно се отделя пот, но свойствата на пясъка позволяват незабавно да се абсорбира освободената влага и така се предотвратява прегряване на тялото.

Морският пясък, съдържащ карбонати, се разлага при контакт с - потта и отделя - въглероден диоксид, превръщайки потта в леко алкална течност. Това осигурява засилено доставяне на кислород до тъканите и нормално протичане на метаболитните процеси.

Правила, които

е добре

да се спазват

- Докато човек е на почивка на Черноморието, например, може да се самолекува.

- Най-доброто време за процедурите е, когато температурата на въздуха не е по-ниска от 20? C.

- На главата, която е добре да е на сянка, трябва да се постави кърпа, а на челото - влажна кърпа.

- По кожата не бива да има следи от влага.

- Тялото трябва да е покрито със слой пясък около 5 см, с изключение на корема. Там слоят да е до 2 см.

- Продължителността на сесията е максимум 30 мин.

- В края на процедурата – почивка на сянка след хладен душ. Къпането и слънчевите бани трябва да се отложат за следващия ден. Експертите препоръчват процедури през ден. Пълният курс е от 10 до 15 процедури.

Противопоказания

Псамотерапията не е разрешена за хора:

- с болно сърце;

- страдащи от епилепсия и туберкулоза;

- с доброкачествени и злокачествени новообразувания.

Жените с мастопатия, ендометриоза, които имат проблеми с гениталиите, не бива да правят пясъчни бани.

Изключени са процедурите по време на менструация, както и няколко дни преди и след цикъл.