Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

“Разследвания, гонения и така нататък…”

Да прогониш 2-3-ма руски дипломати, си е в реда на нещата, но 70 наведнъж? И то точно сега, когато премиерът е уволнен и ще се опита да прави ново правителство?

Очевидно това е атака към душманите, президента Радев и ИТН. Но Кирил Петков поставя в невъзможна позиция и своя възлов съюзник - Корнелия Нинова с нейната червена линия.

Вече свикнахме на такива радикални ходове. Например в момента г-н Петков съвсем открито се опитва да задигне половината депутати на ИТН. Не че е нещо ново – то ставаше и в миналото, но някак си тайно и подмолно.

Явната кражба на чужди депутати

разрушава илюзията за обществения договор, който партиите сключват с обществото. Тя разбива митологията на партийнолистовата избирателна система.

Аз лично го разбирам – той пренася политическата етика от САЩ и Канада. Там депутатите се избират мажоритарно и затова често гласуват по съвест, нарушавайки партийната дисциплина. Българският депутат е принципно различно животно, той е крепостен селянин на своята партия. Него народът не го е избирал. Ако г-н Петков иска да го промени, първо трябва да въведе мажоритарен вот.

На г-н Петков му се натрупаха много такива чужди на нашата реалност ходове. Излъга например за двойното гражданство, което би дисквалифицирало Борисов. Но на него му се прости, защото е харвардец. Принуди Рашков да арестува Борисов неправомерно. Докато Костов изповядваше християнските ценности, Киро се хвана за парапета. И така нататък, и така нататък – премиерът ни всеки ден демонстративно прекрачва линията.

Все повече говорещи глави вече намекват за тежка психопатология. Аз не бих коментирал психиката на Кирил Петков, не съм от тази професия, все пак мога да посоча някои особености.

Очевидно е например, че той е силен екстроверт,

обича да се среща с нови хора и се старае да ги очарова, като им сваля звездите. В личния живот това се нарича прелъстяване и често води до успех. Но в откритото политическо пространство това отваря гарда за нокаутиращи удари от опозицията, защото има разминаване между думите и реалността.

Когато не постигне ефекта на прелъстяването, Кирил Петков озлобява и става агресивен. Това пък се връзва с диагнозата на социалния антрополог Харалан Александров:

“Този човек е много внимателно подбран, направен му е психологически профил и е целенасочено експлоатирана неговата патология, която е от нарцистичен тип…”

Нарцистичен тип? Ако е така,

то обяснява неадекватната агресия.

И все пак, ако състоянието на държавата бе стабилно и добродушно, Кирил Петков щеше да е много подходящ за лице на управлението – хубавец, усмихнат, харвардец. Но в това разклатено време думите му трябва да са много внимателно подбрани, да умее да маневрира и да е стъпил здраво върху парламента. Уви, той не е такъв.

Но да оставим ровенето в личността, а да видим нейните възгледи. Все пак г-н Петков дойде на власт като млад реформатор с харвардска отметка в сивито, което може да значи много неща. За 99 на сто от населението “Харвард” е гаранция за компетентност. Но истината е, че двама души с харвардска диплома могат да имат коренно противоположни възгледи за нужната на България промяна.

Например авторите на руската реформа бяха екип от най-високопоставените харвардци. Те се оказаха мошеници и американското правителство глоби университета с 30 милиона долара. А и резултатите бяха плачевни – ако не бе тяхната грабителска реформа, може би днес Русия нямаше да води война в Украйна...

За възгледите на Кирил Петков тук цитирам едно негово интервю пред “Дарик” от януари:

“…Знаете ли, това ми напомня на една друга икономическа теория за Шумпетер, който пък казва, че… какво правят най-талантливите 2 процента – той даже го свали до 2 процента - в една нация, това определя нейното бъдеще. И ето тоя пример е много хубав, където показва… ако погледнем в миналото ... този талант от 2 процента в миналото, той винаги оптимизира да бъде в най-престижна роля в обществото и да бъде най-богат.

Това са характеристиките на тези 2 процента. И в зависимост как са поставени правилата, те отиват там. В стария Рим, нали, ако си бил търговец в стария Рим, ти си бил току-що освободен роб най-вероятно и никой не те е уважавал много. Но ако си близо до императора, там са се случвали нещата . Затова тези 2 процента в Римската империя са били близо до императора, което е създало Сената, което е създало цялата модерна структура на държавата. Защото иновациите се движат с тия 2 процента…”

Като оставим настрана силно недоразбрания Шумпетер

и странната версия за римската история, г-н Петков развива тезата, че ако българските мафиоти бяха в Калифорния, вероятно биха били успешни предприемачи. А тук, видите ли, те са мафиоти. Така имаме един изцяло погрешно възникнал елит, който ще бъде превъзпитан или заменен:

“И сега нашата задача, общата задача е, че същите 2 процента ние не трябва да ги заменим. Това е много интересна задачка. Същите 2 процента трябва да решат – ами в България, за да продължим да просперираме, трябва да променим начина, по който си правим бизнесите, начина, по който правим културата. И аз затова, когато го казвам непрекъснато – нулева толерантност към корупцията, аз не казвам, че ще ги хванем всичките в затвора, аз казвам –с новите правила, където корупцията се толерира на 0 процента, същите тези хора трябва да измислят как да бъдат успешни в новата реалност…”

Класическа “революция отгоре”. В нея народът е кибик. Ами ако старият елит откаже да отстъпи?

“…тук имаме два сценария. Единият е позитивният, където всички се съгласяваме като общество…

Лошият вариант е тези, които са съществуващите така наречени “играчи”, да кажат – не, ние няма да се съобразяваме с тези правила, искаме да останат старите правила… тогава ще стане битка.

Разследвания, гонения и така нататък… В крайна сметка Кирил

Петков май

се оказва верен

на думата си.

Пореден пример – 70 прогонени дипломати…

Социалният антрополог заяви, че Кирил Петков е класическа жертва, защото е човек, който е очевидно “злоупотребен” с политически и икономически цели от политическите инженери, които са го инсталирали в България.

“Този човек е много внимателно подбран, направен му е психологически профил и е целенасочено експлоатирана неговата патология, която е от нарцистичен тип, много политици имат такива тенденции, някои ги контролират, при него тя е напълно изпусната и само човек, който в такава степен отказва да влезе във връзка с реалността, е в състояние да обслужи задачите на един режим, който си беше поставил за цел да разруши всички местни елити и да срине даденостите в това общество дали за да ги построи наново - това си остава въпрос, тъй като нищо градивно не видяхме, или просто за да се възползва от хаоса. Тези, които конструират поведението, насочват и експлоатират неговата психологическа патология, които манипулират неговия ум, който е доста семпъл, са истинските злодеи. Той е жертва и в нормална ситуация трябва да потърси терапевтична помощ”, коментира доц. Александров.

Той заяви, че Кирил Петков ще бъде захвърлен и това е ясно доказателство за безпринципността на българското задкулисие.