Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Антоанета Цонева
СНИМКА: Архив
Антоанета Цонева СНИМКА: Архив

Прегласуване и сгрешен депутатски вот след второто обложи и брашното освен хляба с нулева ставка по ДДС от 1 юли. Преди ден бюджетната комисия реши 0% ставка да бъде само за хляба, и дори даде подробно определение на това що е хляб. Ако решението на депутатите не бъде прегласувано отново, бюджетът ще загуби 8 млн. лв. от облагането на брашното.

Грешното гласуване е на депутата от ДБ Антоанета Цонева. До него пък се стигна след внесени между първо и второ четене поправки в закона за бюджета от депутата от ИТН Пламен Абровски. Той предложи и брашното да бъде освободено от ДДС .

Няколко минути след гласуването Цонева поиска процедура за трето гласуване, тъй като погрешка е натиснала бутона "за", а всъщност е "против", а този глас би променил изхода на гласуването.

След като председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че според правилника прегласуване на прегласуването няма, Атанас Славов от ДБ обясни, че става дума за техническа грешка. Тошко Йорданов от ИТН опонира, че Цонева сама е признала за своя грешка и техниката няма нищо общо. Дори лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова да се зачете волеизявлението на депутата, изказано от трибуната, защото според него то има по-голяма тежест от отчетения вот от техническото устройство. Ива Митева от ИТН обаче се противопостави, защото така ще се създаде прецедент и всеки може да поиска ново гласуване.

Недоразумението даде повод на Десислава Атанасова от ГЕРБ, според която „случаят демонстрира възможността за грешки при машинно гласуване и защо на избори трябва да се гласува и на хартия“.

След 15 минутна почивка и консултации бе решено гласуването на Цонева чрез системата да остане валидно.