Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов
Бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов

НАП ще търси 100 хил. лв. от бившия депутат, които той не превел на държавата

Глобен е с решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси, съдът потвърдил

Като градоначалник продал на себе си два общински имота чрез счетоводителката си

 

Близо 100 хил. лв. дължи Атанас Камбитов на бюджета след влязло в сила решение на съда за конфликт на интереси от времето, когато е бил кмет на Благоевград. Актът е от март. 3 месеца по-късно Камбитов не е платил парите. Затова Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) е изпратила искане до НАП за принудителното им събиране, съобщиха от институцията във вторник.

Камбитов беше депутат от ГЕРБ в 41-ото народно събрание, след това два мандата кмет на Благоевград от същата партия, а през 2019 г. мина в редиците на “Републиканци за България” на Цветан Цветанов.

Проверката на КПКОНПИ срещу него започва през 2019 г. по информация от Специализираната прокуратура. От разпитани свидетели там били получени данни, че като кмет е станал собственик на общински имоти по не толкова сложна схема. Една от тях е млада жена, от която той има дете и я е ползвал за подставено лице във фирмите си.

“Това е нормална процедура и редовна практика по събиране на задължения от НАП. Не виждам никаква драма. Когато излезе в масивите на НАП моето задължение, ще се срещна с тях, ще разговаряме и ще направим погасителен план”, коментира Камбитов. Той обаче е гневен на решението на ВАС, защото смята, че то е взето при изтекла давност. Разбрал е, че има давани някакви показания от жена срещу него, но е категоричен, че те нямат нищо общо с предмета на проверката на КПКОНПИ.

Проверката на антикорупционната комисия показа, че през 2016 г. като кмет Камбитов е издал заповед и е утвърдил протокол за продажба на общински имот на фирмата “Старт 2015” ЕООД. За друг имот пък сключил договор за продажба със същото дружество. “Старт 2015” ЕООД е регистрирано през 2014 г. Управител и собственик тогава е Румяна Шекерлийска. Още преди Камбитов да заеме публичен пост като депутат, Шекерлийска е счетоводител в други негови фирми и се ползва с доверието му. Неслучайно на 25 септември 2017 г. Шекерлийска прехвърля фирмата, вече собственик на двата имота, на кмета Камбитов. Това става само за няколко дни. За това време той провежда извънредно общо събрание на “Старт 2015” ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв. от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 и 2016 г. Сумата му е изплатена по банков път от Румяна Шекерлийска, вече в качеството ѝ на счетоводител на “Старт 2015”. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си на Ивайло Благов, който е негов служител.

На 17 септември 2020 г. в Търговския регистър отново е вписана промяна на едноличния собственик на “Старт 2015” ЕООД. Благов продава дружеството с имотите на фирма “Старт Груп 2020” ООД. Съдружници там са вече бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов и дъщеря му. Така двата закупени през 2016 и 2017 г. общински имоти преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Решението на Антикорупционната комисия за конфликт на интереси при Камбитов е взето през ноември 2020 г. Глобен е с 10 хил. лв. заради нарушението на закона, както и с 87 627 лв. - размер на облагата му, която си е осигурил като кмет.

В административното дело за конфликт на интереси при Камбитов има данни, че и друг път е ползвал подставени лица за бизнеса си. Това са сведения от Сашка Лулеова, която е разпитвана от Специализираната прокуратура по разследване срещу кмета за престъпление по служба.

Тогава срещу него има сигнал от бивш служител на общината за продажба на общински имоти. Така държавнот ообвинение започва да снема обяснения от замесените, а след това протоколите са изпратени на КПКОНПИ. Камбитов е разказал, че е живял на съпружески начала с Лулеова. Имат и дете, показала справка в базата данни за населението. След това е разпитвана и дамата, която е била управител на фирмите на кмета. Тя признала, че дружествата са били управлявани от Атанас Камбитов, който давал указания на счетоводителката си Румяна Шекерлийска, която била счетоводител на фирмите му.

Твърди, че всички фирми на Камбитов са били в един офис точно срещу сградата на община Благоевград. Сашка Лулеова разказва още, че когато Камбитов е бил избран за кмет на Благоевград, я назначил за управител на “Камбитов и син” ЕООД, а през 2012 г. Шекерлийска станала счетоводител. Лулеова е категорична, че като управител никога не е имала достъп до документи от фирмата. За всичко се грижели Шекерлийска и Камбитов, който по смисъла на закона няма право да управлява частни дружества. Разказва и за случай, когато е имало опасност за налагане на запори по сметки на “Камбитов и син” ЕООД. Тогава там имало пари от продажба на сграда в Банско. Средствата трябвало да бъдат скрити от банката. Атанас Камбитов ѝ наредил да разпише документи, с които “Камбитов и син” ЕООД да ги даде назаем на Ивайло Благов - същия мъж, който е ползван и за фиктивен собственик и управител на “Старт 2015” с двата общински имота, заради които бившият кмет е уличен в конфликт на интереси. Сашка Лулеова е изказала предположение пред прокурорите, че причината за сключения договор за заем е било изпиране на пари. Заявявила, че средствата реално са били собственост на Камбитов. Изрично е посочила, че е била само фиктивен управител на дружествата “Камбитов и син” ЕООД, “Форест Бул” ООД и “Бул тур 2012” ООД, които всъщност са на бившия кмет.