Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХРИСТО ИВАНОВ
ХРИСТО ИВАНОВ
  • Консултациите при президента са провал, не виждам защо се бърза, казва още лидерът на "Да, България"
  • Десните са отворили вратата на ПП за общо явяване на следващите избори

Всеки се държи като хан Аспарух. Все едно държавата започва с него, той ще определи всичко, той ще каже. От това няма да излезе управление.

Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов за това очаква ли да се състави ново правителство в рамките на този парламент.

"Виждам един провал на консултациите, което е безотговорно. Те трябваше да се случат и да бъде дадено достатъчно време на партиите, когато те имат готовност, а не само от гледна точка да се проведат някакви разговори", коментира той решението на президента Румен Радев да прекрати консултациите с политическите сили, въпреки че "Промяната" и БСП не се явиха вчера и поискаха друга дата.

"Конституционната цел на тези разговори, особено когато има кризи, е да се намери изход. Търсенето на този изход не може да върви по график - хайде всички на плаца, строева подготовка, раз, два, три. И от тази гледна точка считам, че е провалена конституционна възможност да се намери изход от тази ситуация и няма да скрия разочарованието си", допълни той.

Ще видим какво ще предложи мандатоносителя като визия. Техен е мандатът, продължи Иванов. Довечера предстои ДБ, БСП и независимите депутати в НС да се срещнат за консултации с ПП, които партията сама организира.

Въпросът не е само да се отиде но консултации при президента, а да има условия да протекат някакви процеси и разговори, и на база на това да се намери решение, а

не просто да се отметне някакъв ритуал

Ако мандатоносителят има нужда от повече време, няма никаква конституционна нужда това време да бъде отказано, каза Иванов. Той подчерта, че консултациите са били шанс да се възстановят отношенията между партиите и да се сглобят гледни точки, а това било пропуснато като шанс.

Аз разсъждавам какъв е шансът да се състави кабинет в по-следващия парламент. Това се питам. Виждате ли някакъв шанс да стане сега? Виждате ли усилия да се намерят допирни точки? Всеки се държи като хан Аспарух. Все едно държавата започва с него, той ще определи всичко, той ще каже. От това няма да излезе управление. Няма да излезе и в следващия парламент след една още по-разделителна кампания, в която се замеряме със своите непримиримости и нежелание да се мръдне от никаква позиция. Та затова се чудя, каза още той.

На въпрос дали наистина ще обединят листите си с ПП за следващите избори, той отговори така: С кого ще се явим... Знаете,

тангото изисква двама

за танц. Второ - трябва решение на органите на партията. Това, което мога да ви кажа, е, че разбирам, че нашите избиратели го очакват, а и ние вече направихме такова предложение. Тоест вратата за разговори е отворена. Как точно ще се разбираме, предстои да видим.

Довечера няма да отидем със заявка, освен, че сме готови да се положат всички усилия да изкараме страната от кризите, каза той.

Мисля, че има твърде голямо фокусиране върху персоните, което не може да си позволим. Надявам се да съм в грешка, но изпадаме в състояние на неуправляемост на кризите. Надявам се леко да се уплашим и след това да преминем в по-висока степен на отговорност. Добре е първо да изключим силното персонализиране - този каза, онзи рече, аз сега ще му отговоря, този тип средношколски неща. От тази гледна точка персонални изисквания няма да поставяме, нито някакви клетви или червени линии, допълни Иванов.