Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Британският принц Чарлз се среща с хора пред Испанската галерия в Бишъп Оукланд, Великобритания.
Британският принц Чарлз се среща с хора пред Испанската галерия в Бишъп Оукланд, Великобритания.

Още 2 милиона в пазарски чанти са дадени за благотворителната организация на престолонаследника

Британският престолонаследник принц Чарлз е получил 1 млн. евро в куфар от бившия катарски премиер шейх Хамад бин Джасим бин Джабер ал Тани, смятан за противоречив политик, разкри неделното издание на авторитетния вестник “Таймс”. Парите са част от общо 3 милиона, които той е дарил на благотворителна организация на благородника между 2011 и 2015 г.

Чарлз получил малък куфар, в който имало милион в банкноти по 500 евро. Те били незабавно преброени от двама служители и предадени в банка Coutts, в която кралското семейство си държи парите. Постъпили по сметки на благотворителния фонд на принца на Уелс.

Шейх Хамад бин Джасим бин Джабер ал Тани
Шейх Хамад бин Джасим бин Джабер ал Тани

Изданието твърди, че друга крупна сума е предадена на среща на четири очи между двамата в лондонския дом на принца Кларънс Хаус. Шейх Хамад донесъл парите в пазарски чанти от луксозния магазин Fortnum&Mason в британската столица. По принцип при разговори за получаване на дарения присъства дворцов секретар, който води записки, но в този случай това не било така. Изданието също е открило, че срещите между Чарлз и шейх Хамад не са били включени в официалната програма на принца.

Политиката на двореца за получаване на дарения предвижда членовете на кралското семейство да могат да приемат чекове от името на благотворителни организации, на които са покровители, но не казва нищо за вземане на пари в брой. От Кларънс Хаус обаче твърдят, че всички необходими правни процедури са спазени и парите веднага са били предадени на една от благотворителните организации на принца.

Разкритието на вестника идва след друго, направено в края на миналата година. Тогава се появи писмо, показващо, че на саудитски донор е предложена помощ да получи британско гражданство и титли. Заради скандала личният съветник от 40 г. на принц Чарлз – Майкъл Фоусет, подаде оставка. Полицията и комисията за надзор на благотворителните организации започна да разследва как представители на двореца събират средства за благотворителност, но то все още не е приключило.

Вестникът посочва, че макар да няма сведения шейх Хамад да е дал парите за нещо друго освен за благотворителност, новите разкрития повдигат сериозни въпроси за личната преценка на Чарлз, който се готви да стане крал. Дали той е задавал въпроси за произхода на тези пари и доколко е безпристрастен, когато представя интересите на Великобритания на световната сцена.

Чарлз е посещавал Катар многократно след получаване на тези пари. Шейх Хамад е бил премиер и външен министър на Катар между 2007 и 2013 г. Тогва той контролира държавен фонд на страната от $ 200 млрд. и тя прави огромни инвестиции във Великобритания, включително в лондонското олимпийско градче и луксозния магазин “Хародс”. Покрай тях шейх Хамад изгражда близки отношения с членове на британското кралско семейство. Чарлз получава от него кон, който струва 147 000 паунда, и дарение за един от замъците си в Шотландия. Личното богатство на шейх Хамад се изчислява на $ 12 млрд., като се смята, че след излизане от политиката той прекарва голяма част от времето си във Великобритания.