Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вариант на коронавируса Омикрон.
Снимка: Пиксабей
Вариант на коронавируса Омикрон. Снимка: Пиксабей

Кратка информация за пандемията и войната за 25 юни 2022 г.

Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Сценарият „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до ниво на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000. В момента 14-дневната заболеваемост е около 42.67 на 100 000. Очакванията са сценарият да няма проблеми със стабилността до 15 юли.

Оттам нататък – писах ви, че може да издържи още 30 дни след 15 юли, но при едно условие – ДА НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТВЪН. Обаче вносът си тече и се очаква да се засили.

Какъв ни е късметът?

1. За разлика от западна Европа тук угасихме дифузното разпространение преди да махнем мерките.

2. Вече три месеца ефектът от това мъдро действие още се усеща. Вирусът не може да запали дифузното разпространение и заболеваемостта все още е ниска.

3. Поради това ниско ниво, ще има вълна, но тя не се очаква да е много висока.

4.

Насилваме ли си обаче късмета? Отговорът е - ДА. Вместо да пазим „Синьо лято“ и да си караме кефа, ние го подлагаме на изпитания. Очаквах ли това – ДА. Затова ви писах, че „Синьо лято“ се очаква да е стабилен до 15 юли, а след това още 30 дни – АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО ОТ ЧУЖБИНА. ВНАСЯ НИ СЕ ДОСТА ОТ ЧУЖБИНА.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. ОТКЪДЕ МОЖЕ ДА СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО? У нас е спокойно. Но в Европа не е така. В Гърция има доста случаи. Внимавайте там! Там Омикронът е изтърван – има към 12 000 случая вчера. И в Европа модифицираният Омикрон си бушува. В Германия има 100 000 нови случая, във Франция – около 80 000, Италия – над 55 000, Австрия – към 9 000. Ето оттук можете да си внесете нещо. Внимавайте.

Поддържането на сценария "Синьо лято" вече е ваша работа. Мерки няма. Сценарият е проектиран да е стабилен 90 дни. АКО НЕ СИ ВНЕСЕТЕ НЕЩО. Ако си внесете нещо, може

да дестабилизирате сценария.

Какво се очаква - около ден 60-ти на сценария (около 15 юли) се очаква струпването на туристи по българското Черноморие и смесване на български със западни туристи да има последствия. Както да има последствия и вносът на вирус от чужбина.

Сценарият "Синьо лято" е стабилен - ден 42. Този сценарий е - караме си спокойно лято. Цел - да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото.

14-дневната заболеваемост днес 42.67 на 100 000. Дестабилизация на „Синьо лято“ - при 150 на 100 000. Сценарият е стабилен и ще остане такъв и в началото на следващата седмица, че и по-нататък.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 88 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.97.

Под 1.00 е, значи заразата се свива. Очакванията са числото полека да надмине 1.00. Далече сме още обаче от дестабилизация на „Синьо лято“.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.12

София-град - 0.18

Пловдив - 0.09

Бургас - 0.13

Варна - 0.15

По южните граници

Благоевград - 0.07

Кърджали - 0.04

Смолян - 0.12

Хасково - 0.06

Ямбол – 0.09

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение.

За страната, индексът е 8 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни.

Ей така, ПАК ДА НАПИША МЕЖДУ ДРУГОТО – при надхвърляне на 1000 нови случая на ден е добре човек да започне да спазва дистанция от другите и да си носи маската, когато влиза на места с голямо струпване на хора на малка площ. Имайте наум този съвет, а какво ще правите, си е ваша работа.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 88 дни. Да видим колко ще издържи. Планът е да издържи 100 дни. Ще издържи.

Какво ни казват индексите. Индекса за страната е над 8 пъти под критичната стойност. Има повишен индекса в големите градове и в една област по южната граница. Това показва, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, но това засяга повече големите градове, където има и повече пътуващи.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна - 7 пъти под критичната стойност, Бургас - 8 пъти под критичната стойност.

Стойността за Добрич е 0.10. Тук – 10 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Писах ви - юни ще е спокоен месец. Така и става.

Защо ли следя особено южните граници? Като погледнете още на юг - Гърция - и ще се сетите. Внимавайте там - Омикронът е изтърван, а сезонът върви.

У нас по южните граници обстановката все още е спокойна. Граничните области кротуват. И Индекса в Смолян е най-висок, но и там той е все още 8 пъти под критичната стойност.

За сведение - индексите в още няколко области

Разград - 0.06

Силистра -0.08

Сливен - 0.06

София-област -0.06

Стара Загора - 0.06

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Обстановката в страната е спокойна. Налице е повишение на индекса в Монтана. Там клъстерното разпространение набира скорост.

Добре е хората да внимават и да избягват големите огнища на вируса.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да започне леко повишаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до края на месеца, че и в началото на юли, че и по-нататък.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Дните, в които е двуцифрено число вече са много малко. Това е равновесната точка за лятото

6. Заключение от проверката - и днес, 88 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарий "Синьото лято" е стабилен, здравната система се справя с проблемите, целта - лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение засега е добре угасено.

Прогнозата я знаете- това ще продължи. Юни месец върви спокойно, както се и очакваше. Спокойствието се очаква да продължи и в началото на юли.

ПАЗЕТЕ “СИНЬО ЛЯТО“. ВНИМАВАЙТЕ В ГЪРЦИЯ.

7. Днес – без карти. Събота е, починете си от тази информация. Обстановката е спокойна, няма промени по картите. Но неизбежно ще почнат да се проявяват с напредването на вълницата.

Очакванията са полека да се движим в посока повишаване на заболеваемостта.

С ДВЕ ДУМИ

1. ИДЕ ЛЯТНА ВЪЛНИЦА

2. ПРИ НАД 1000 НОВИ СЛУЧАЯ НА ДЕН Е ДОБРЕ ДА СТЕ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ.

3. ЗАСЕГА ПРИЧИНИ ЗА БЕЗПОКОЙСТВО НЯМА.

4. ТРЪГВАМЕ ОТ МНОГО НИСКА БАЗА. ОБАЧЕ МЕРКИ НЯМА И ВАКСИНАЦИЯТА Е НА НИСКО НИВО (КОЕТО ВИ БЕШЕ ПРЕДСКАЗАНО СВОЕВРЕМЕННО И ОТЧЕТЕНО ПРИ МОДЕЛИРАНЕТО).

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Така. Сега по същество.

2. Битката за Словянск - Краматорската агломерация. Върви си, но горещата точка в момента е друга и затова не се чува много за тая битка. Ще се чуе, когато се изпълнят следните неща:

1. Приключи битката за Северодонецк – Лисичанск. Това е в заключителна фаза. Северодонецк падна в руски ръце. Лисичанск още не е, но това е въпрос на време.

2. Руснаците прехвърлят достатъчно техника на брега на река Северски Донец, където са Словянск и Краматорск. За това трябва време и налична техника, доста от каято е ангажирана при Северодонецк и Лисичанск.

3. Украинската групировка в Бахмут и Соледар бъде поставена в тежко положение. Тук много не се чува какво става, но руската армия напредва полека към Бахмут. Тук ще има тежки сражения, защото падне ли Бахмут, едно, че украинската групировка в Словянск-Краматорск ще остане без защита от юг, но и ще се раздвижи положението в района на Донецк, където украинската групировка в Авдеевка ще попадне в неприятна ситуация.

4. Руснаците успеят да превземат Краснополие и това им позволи да ускорят струпването та техника за атака на Словянск и Краматорск. Атакуват го и на този участък на фронта настъплението продължава – вчера са превзели Сидорово, с което първата отбранителна украинска линия при Словянск е подложена на сериозен натиск.

. Двете украински отбранителни линии засега държат.

Руската армия започна атаката на първата от тези линии първата линии - линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок.

Тази линия започва да се огъва. Проблемът за украинците е, че руснаците настъпват откъм страната на Северски Донецк, където е Словянск. Тоест реката вече не е техническа пречка за тях. Очаква се падането на тази отбранителна линия.

Втората линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка, още не е атакувана.

С нейната атака започва решителното сражение в Донбас – сражението за Словянск и Краматорск. Все пиша, че Словянск и Краматорск са голяма хапка. Преди да бъдат атакувани, трябва да бъде неутрализирана украинската групировка в Бахмут. Така Словянск и Краматорск ще могат да бъдат атакувани и от юг.

Тогава в следващите дни следва да очакваме атака на първата линия по-горе и усилване на руския натиск в посока Бахмут. Което и ще стане. Северодонецк падна. След падането на Лисичанск следващите цели на настъпващата руска армия там са Северск и Бахмут. Голямата цел – обкръжение на Славянск-Краматорската агломерация от юг.

Понеже Словянск и Краматорск още не са обкръжени, украинската армия още може да укрепи силите си там.

Северодонецк – Лисичанск

Тук е горещата точка. Северодонецк падна. Следва да видим какъв е броят на пленените и убитите. Помните, че отдавна ви писах, че там се курбанясват украински войничето за PR цели. Ето – войничетата вече ги няма. Няма го и гороломния рев срещу мен на юрдек – генералите от локвите пред кафенето. Гледам, карпатските мечки пак идват на суперкурс. Защото се очаква ревът на лецензент маршалите по повод на сражението при Словянск-Краматорск да пропука дори върха, който местните наричат Джомолумгма. Как да изтървеш такъв курс.

Лисичанск е в тежко положение. Какно очаквах, руснаците го приклещиха от север и от юг, всички пътища са под техен огневи контрол. Загубите на украинските части там са очаква да са жестоки като убити и пленени. Отбранителната линия рухва. Следва да видим, колко ще издържат отбранителните съоръжения при Северск и Бахмут. Математиката ни казва, че голямото сражение за Словянск и Краматорск е това, което ще ни привлича вниманието през месец юли.

Украинската армия не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни – голямо превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха.

Украинските контраофанзиви

Новият мит е, че в западна Украина се подготвя нова армия със западно оръжие, която ще разбие руснаците. Човек, който разбира от логистика и от военно дело, знае, че една такава армия може да е готова да влезе в бой догодина по това време. Ами дотогава? Боеспособните украински части намаляват бързо, остава пушечно запасняшко месо. Писах ви, пиша ви пак – очакванията са за огромни украински загуби в жива сила. Не можеш да хвърляш неподготвени запасняци срещу 20-кратно превъзходство на противника в артилерия на относително равен терен. Това е самоубийство. Правилният ход е да ги скриеш в големите градове, където инфраструктурата да им осигурява поне някаква защита. Математиката е безмилостна. Независимо дали си прав или не, артилерийското превъзходство на противника ще те прегази. Дори всеки украински войник да се бие за трима, без тежка техника нищо няма да стане. А достатъчно тежка техника няма.

Контраофанзива в Северодонецк – пълно фиаско. Руснаците превзеха Северодонецк.

Писах ви – украинското ръководство ще трябвада обяснява на майките на курбанясаните войничета защо ги натика в котела зорлем. Защото всички свестни специалисти ви казваха, че котелът там ще се затвори и войничетата ще идат курбан.

След падането на Лисичанск следват Верхнекаменка, Северск и Кривая Лука, с което руската армия ще излезе на подстъпите на агломерацията Словянск – Краматорск от източната страна. Решителното сражение за Донбас наближава.

Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Напротив руснаците полека напредват. Но

украинците гласят нова контраофанзива. Струпват жива сила.

Руснаците обаче имат огромно превъзходство в тежка техника и парират опитите да се създадат условия за контраофанзива.

Нищо няма да излезе от тази контраофанзива. Укрепвайте Харков, докато е време.

Помнете - руснаците едва ли ще тръгнат към Одеса с такъв проблем като Харков откъм гърба си.

Контраофанзива около Херсон

Тук украинската отбрана е грамотно организирана и може да опитат контраофанзиви. Засега те са от тип Айнщайн – правим все същото и очакваме друг резултат. Едва ли ще има. Приказки много – резултати – нула. По точно – нищо, умножено по нула. Какъв е украинският късмет тук - руснаците нямат численост засега да тръгнат масивно срещу Николаев и Одеса. Докато не свърши битката за Донбас. Тогава северният фланг на украинската отбрана ще бъде поставен в тежка положение. Кривой рог и Днепропетровск

ще трябва да се укрепват силно. Големите руски цели са милионните градове Харков, Одеса и Днепропетровск. Превземането на Одеса отрязва излаза на Украйна на море. В Днепропетровск е украинската хай-тех индустрия. А с Харков, Русия отново става империя.

Вече става ясно от стратегическа гледна точка, че Украйна е на път да загуби сражението за Краматорската дъга. Така Донбас заминава и на дневен ред излизат Харков и Одеса. Ако нещата бъдат оставени така, се очакват големи териториални загуби за Украйна. Какво може да предотврати това? Старият трик от Втората световна война – разполагане на натовски войски в западна Украйна. Подготовката за това се вижда, човек като погледне какво става в Полша. Въпросът е полската армия като влезе в Украйна, кога ще излезе. И дали ще излезе. Ей така, продължава да си мърморя на себе си, но вие позапомняйте какво си мърморя.

3. Идеологическият фронт. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас и влизането на натовски войски на украинска територия.

У нас - и у нас ситуацията е стабилна. Проукраинската пропаганда е затънала в калта и чакаме неволята да я измъкне оттам. Забелязва се опит за по-систематична проукраинска пропаганда. Не се очаква да е успешна. Защо? Какво ни казва ГОЛЕМИЯНТ МАЙСТОР

(ден единадесети)

... Аксиоматична истина е, че хората, които знаят малко, често са нетолерантни към гледни точки, които са различни от техните ...

Та, казва ни големият майстор – не бива да сипете проукраинската пропаганда като дъжд върху главите на хората. Трябва да ги подготвите за това. Трябва те да знаят повече за Украйна, преди да почнете да им леете върху главите притчите за лошите руснаци и добрите украинци. Защото каквото хората знаят е каквото са видели – големите джипове и омазаните с екскременти стаи на по петзвездните хотели. Какво толерантност чакате? Какво ефективност на пропагандата чакате? Доста неща трябва да се променят в българския интелектуален елит, за да се издигне той до ниво да решава ефективно предизвикателствата на съвременността. Проблемът не е само при нас, нито е бил само при нас. Както казва Бисмарк

... Нашите германски предци са имали много любезна религия. Те вярвали, че след смъртта ще срещнат отново всички добри кучета, които са били техни спътници в живота. Иска ми се да мога да повярвам и на това...

Тоест, казва ни Бисмарк, ако главата ви е пълна с грамотност, съставена от глупости, няма много да прокопсате. Внимавайте с какво си пълните главите. Внимавайте, с какво пълните главите на децата си.

Стилът на коментарите ми за българската политика ви харесва. Добре, ще продължа. Пак да кажа - няма да коментирам личности, ще коментирам политически похвати и действия. Основа на това ще са коментарите на МНОГО ГОЛЕМИЯ ПОЗНАВАЧ.

И така, МНОГО ГОЛЕМИЯТ ПОЗНАВАЧ (ден втори)

...Ако искате да напреднете в политиката, добротата няма да ви свърши работа....

Много добри хора искрено искат да променят света. И се захваща с политика. И биват изметени от политическата сцена. За да разберете политиката, трябва да познавате тъмната и страна. А тя е много много тъмна. За да успееш в политиката, трябва да си Мориарти. Дори да си Шерлок Холмс, ще ти намерят цаката. Двуличието е огромно. Като гледаш политиците, ще кажеш че са най-добрите хора на света. Но я опитай да им вземеш кокала на властта. Ще те нападнат стотици баскервилски кучета.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.

(От фейсбук)