Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Маймунска шарка
Снимка: Пиксабей
Маймунска шарка Снимка: Пиксабей

Единият от обявените от Министерството на здравеопазването случаи на маймунска шарка в България е бил открит в център за сексуално здраве.

Единият от двата случаи на маймунска шарка, доказани към днешна дата в България, е открит от екипа на CheckPoint София, съобщиха от центъра.

За съжаление, пациентът, за когото ние полагаме грижи и на когото оказваме емоционална подкрепа и съдействие, е свидетел на всички нерешени в здравеопазването ни проблеми, натрупани с години - от неприветливите условия и лошата храна в болницата, през недостатъчния и преуморен персонал, който има своите особености, до липсата на комуникация и диалог в здравеопазването и отсъствието на дигитализация в помощ на пациентите, се казва в съобщение от центъра.

Искрено се надяваме у нас да се приложи ефективен модел за работа при положителни случаи на това заболяване, който да не затруднява пациентите и който им гарантира достойно отношение и третиране и грижи, на каквито всеки има право. Тези два случая са добро начало за тестване на системата и се надяваме пропуските, допуснати в тях, да бъдат отстранени, за да се гарантира качествено здравеопазване на засегнатите, добавят от CheckPoint София.

Центърът е създаден преди 22 години от „Лекари без граници“. Към момента в него безплатно или на достъпни цени могат да се правят различни изследвания, свързани със сексуалното и репродуктивното здраве. Всеки шести с ХИВ в страната се открива в здравния център.