Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов. Кадър БНТ
Христо Иванов. Кадър БНТ

Превръщаме политиката в ден на отворените врати - влизат случайни хора

Прогнозата, че ако сега не бъде съставен кабинет, избори освен есента може да има и напролет направи в студиото на Би Ти Ви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той посочи, че ако в рамките на този парламент не се получи нов кабинет на основата на първия мандат отиваме към избори. "Инто не просто в края на септември, началото на октомври. Следващият парламент ще бъде още по-труден за съставяне на управление... След една още по-поляризираща кампания това означава, че рискуваме в следващия парламент да имаме още един провал. И може дори да се стигне до още едни избори напролет", предупреди той.

"Страната не бива да бъде тласкана към още по-сериозна криза. Това го направиха от коалицията, която ние наричаме "Ориент експрес", които свалиха кабинета без да имат план. До такава степен не знаят какво следва, че не смеят да застанат едни до други, осъзнавайки собствената си токсичност", смята Иванов.

По думите му вотът на недоверие срещу кабинета е оставил много малко алтернативи. Тези партии трябва да се променят дълбоко, за да станат възможен партньор, каза той. Неговата оценка е, че Слави Трифонов е "похарчил" година историческо време на България, а ИТН се е превърнала в безпрецедентно деструктивна сила.

Превръщаме българската политика в Ден на отворените врати - все по-често влизат случайни хора и виждаме до къде води това, как се рушат институциите, каза още депутатът.

Иванов отбеляза, че българската средна класа не можела излъчи мнозинство в парламента, но има вето върху българската историческа съдба. И без нея няма как да бъде управлявана България.