Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държавата трябва да си върне всички, за да няма съмнение, че е изпълнила поръчка

Капитан Андреево е точка, извадена извън времето и пространството. Тя е нещо като офшорна зона на България, като един оазис на корупцията, с който държавата вече 30 години е абсолютно безпомощна да се справи.

Там корупцията е по-силна от гравитацията, за 1 място в митницата кандидатстват над 40 души, а осъден за вземане на подкуп митничар няма. Многократно полицията арестува цели смени на пункта. Единия път дори ги снимаха със скрита камера как в края на смяната струпват на една маса всички пари от рушветите и такси “Спокойствие” за деня и започват да ги делят. Над 100 000 лева бяха конфискувани при обиски в една от операциите. Висши служители от пункта бяха задържани и с белязани пари.

Полицията и прокуратурата обаче от дълги години е безсилна в желанието си да ги изправи на съд и прати в затвора. Най-често администрацията единствено ги уволнява, но почти винаги те обжалват в съда, печелят делото, връщат се на работа и осъждат държавата за претърпени щети.

В най-суровия случай, който открих, митничари са наказани за вземане на подкуп не със затвор, не дори с условна присъда, а с административна глоба в размер на 5000 лева — точно колкото изкарва за час “златният гьол” на Капитан Андреево. Но фитосанитарният контрол там е просто поредната схема в игра, в която извънредно щедрата далавера извън закона винаги ще съществува и процъфтява — сменят се само играчите и похватите.

Затова не е важно кой е експлоатирал гьола на Капитан Андреево, а кой му е дал този бизнес. Много често се организират операции на държавата, които наистина са в обществен интерес. Но някъде на заден план стоят големи играчи, които воюват помежду си, и тези акции всъщност са просто част от тази задкулисна игра, в която държавата се използва като инструмент за разчистване на сметки.

За да има наистина Промяна и тя да продължава, както изисква заглавието, за да не оставаме с впечатлението, че властта е използвана и просто е изпълнила поръчка, операцията от Капитан Андреево трябва да продължи и на други гранични пунктове, защото там има още много, много подобни схеми, далавери и хранилки. Бедна държава като България не може да си позволи да ги остави в частни ръце.