Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: компютърен екран, сцената от филма "История на света" с гласуването в Римския сенат. Източник: YouTube.
Снимка: компютърен екран, сцената от филма "История на света" с гласуването в Римския сенат. Източник: YouTube.

Вени Марковски обясни произхода на репликата на вицепремиера Асен Василев, който се обърна в пленарната зала към ГЕРБ - "вашата философия е "да го духат бедните". Ето какво пише Марковски във фейсбук:

Във връзка с добилата популярност реплика, изречена днес от вицепремиера Асен Василев, напомням произхода ѝ.

Филмът е "История на света" на големия комик Мел Брукс. Сцената е в Римския сенат. Председателят пита:

- Сенатори, ще продължаваме ли да строим палати за богатите или ще се захванем с една по-благородна кауза и ще осигурим жилища за бедните? Как ще гласува Сентатът?

При което всички сенатори стават, протягат ръце нагоре и се провикват:

- Да го ду... бедните!

Това е преводът на български, с който филма беше станал известен по времето на VHS-касетите.

Обективният (и запознат с киното) зрител би трябвало да е разбрал, че г-н Василев използва тази реплика в контекста на обсъжданията в Народното събрание именно като препратка към гласуването във филма, като я свърза с икономическата политика на опозицията, в която не се обръщало внимание на бедните.

Използването на майтапи от страна на политиците е изкуство, което не се владее достатъчно добре (или изобщо) не само в България, а по принцип.

Препоръката е занапред да не правят препратки към шеги от филми или книги, освен ако не кажат изрично, че са такива, защото народът отдавна не чете и не гледа толкова много или толкова внимателно, че да може да направи връзка между изказване днес и нещо казано или написано преди десетилетия.