Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гроздан Караджов по време на дебатите в парламента
Гроздан Караджов по време на дебатите в парламента

От Албена Арабаджиева

Отношението към ИТН като към трето качество хора доведе до срив на коалицията, каза министърът на регионалното развитие в оставка

Понеже Кирил Петков разказа за разговора си със Слави Трифонов за обществените поръчки, аз ще ви разкажа разговор между мен и него. "Във вашия кабинет вие ми казахте: Искаш ли да ти кажа защо искаме да има проверки от НС за плащанията за пътища - не е защото не ти вярваме, но не искам, ако падне кабинетът, онзи в отсрещната сграда да се разплаща с фирмите".

Този разговор с премиера Кирил Петков разказа по време на дебатите за вота на недоверие в парламента министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов, като го обвини в лъжи по негов адрес. "Ето това е истината за вашия прословут контрол и корупция в МРРБ и защо беше този театър в НС, защото ви е страх от служебен кабинет. Мен не ме е страх, нека да ме проверят отгоре до долу, да не би вас да ви е страх?", запита Караджов.

И подчерта, че двойният стандарт е сложил прът в колелото на коалицията. "Вие не го разбрахте, отношението към ИТН като към трето качество хора доведе до този срив. Неведнъж съм ви го казвал в директнен разговор. Много големи борци сте срещу корупцията, когато става дума за ИТН и МРРБ, но не и за министерствата на ПП". И обясни, че самият той е предлагал във всички министерства и агенции при обществените поръчки да има 100% тежест на финансовия критерий. Вместо това при повечето поръчки цената има дори по-малка тежест от качествената оценка. 

"Единственото нещо, което ще ви кажа - когато попитах Слави Трифонов защо се залагат 40% за финансовия критерий, той каза: Ти нямаш проблем с Караджов, а с мен, защото той е просто един брокер", отговори Кирил Петков.

И попита: "Знаете ли как това правителство може да бъде най-стабилното в нашата история? С няколко много бързи хода - първо плащаме 3,9 млрд. на Караджов с неговите 40% оценка в скритите стаи на МРРБ. Веднага Тошко Йорданов забравя за Северна Македония. Второ - Борисов звъни и ние му казваме: добре, ще се разберем. Дясната страна млъква, а отляво от ДПС единственото, което не трябва да се говори, е за Магнитски - там е големият страх".

"Ако някой прокарва интересите на пътните фирми, не съм нито аз, нито ИТН. Аз не съм брокер, брокерите започнахте работа още през лятото на 2021 г. и досега не сте спирали", обърна се Караджов в отговор към Кирил Петков и Асен Василев. И припомни, че през септември миналата година, когато Василев беше служебен министър на финансите, е предложил, преди да бъдат прекратени договорите за текущ ремонт и подръжка, те да бъдат анексирани и бюджетът да изплати 1,3 млрд. лв. В предложението не пише за контрол или проверка от междуведомствена комисия. 

Василев обаче контрира, че това предложение е на Строителната камара, но той още тогава е казал, че това е закононарушение. Фирма по фирма, договор по договор бяха изброени в решението и беше казано, че АПИ ще направи проверка, преди да се платят парите. В крайна сметка обаче решението не мина.