Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жозеп Борел
Жозеп Борел

Външните министри от ЕС днес изразиха пълна подкрепа за това помощта за Украйна да продължи. Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след края на заседанието на министрите в Люксембург, съобщи БТА.

Той добави, че руският президент Владимир Путин изглежда иска физически да унищожи Украйна, затова ЕС ще продължи помощта за украинците, докато е необходимо. По неговите думи се дава силен знак с оценката на Европейската комисия, че Украйна и Молдова могат да получат статут на кандидати за присъединяване към ЕС, а Грузия има същата перспектива. Този знак трябва да бъде разчетен не само в тези страни като израз на нашата сила и единство, заяви Борел.

Върховният представител съобщи, че е изпратил на всички африкански външни министри писма, в които обяснява, че европейските санкции срещу Русия не са причина за недостига на храни и торове по света. Той допълни, че ще бъдат изпратени писма до търговци с тези стоки, банки, превозвачи и застрахователи, за да знаят как да действат съобразно европейските решения.

Борел заяви, че днешното заседание е вдъхвало чувство на историчност заради съобщението на Дания, че желае да се присъедини към общата европейска политика за отбрана и сигурност.

Върховният представител уточни, че Литва не е предприела едностранни стъпки срещу Русия, а изпълнява санкциите на ЕС, които предвиждат забрана за преноса на някои стоки - в случая между Русия и Калининград. По неговите думи ще бъде направена допълнителна проверка, но е ясно, че санкциите обхващат някои изделия и руски граждани, включени в съответните списъци.

Сухопътният достъп между Калининград и Русия не е прекъснат, нито забранен, няма блокада. Транзитът на пътници и стоки, които не попадат в обхвата на санкциите, продължава, уточни Борел. Литва не прави нищо, освен да прилага насоките на Европейската комисия. Ще проверим пак за всеки случай, за да бъдем напълно сигурни. Литва е невинна, обобщи Борел.