Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефан Янев 

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Стефан Янев СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

 "Мотивите ми да направя партия бяха основно два - на първо място е констатацията, че в българското политическо пространство наблюдаваме едно откъсване на гражданското общество от партиите. Искаме да направим партия  от съмишленици, която е близо до хората и се опитва да решава техните проблеми по един прозрачен и отчетен начин. И на второ място - свикнахме с една избирателна активност от 30-40 процента, сякаш българската демокрация се умори да ходи на избори и остави на по-малък брой избиратели да решава съдбата на страната".

Това каза бившият служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев, който основа своя партия "Български възход", в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви. И добави: "Служебен премиер не е особена привилегия, защото има много въпроси за решаване без работещ парламент и това не е добра комбинация".

"Ралица Симеонова е качествен човек, който е направил своя избор. Веруюто ни е - свободни хора със свободен дух, които решават със своята свободна воля дали искат да работят за  този проект. Уважавам нейното решение, но не приемам думата "отломки", защото навява мисли за нещо материално, което се разрушава. Когато става дума за живи хора, мисля, че е несериозно. Всеки човек има възможност да прави избор. Може да са опитвали едно или друго, но все пак ние сме краен българи на тази земя, а хората се променят. На всеки може да се даде втори шанс, стига да не е трети или пети", каза той по повод мотивите за неочакваното напускане на стоящата до него в началото на проекта му Ралица Симеонова.

"Лявото и дясното нямат точни физиономии в момента - това е тенденция и в Европа. Дори се стига до парадоксите типично леви партии да управляват с десни мерки и политики или обратното. Този идеологически проблем е породен от по-дълбок процес  - на изкристализирането на либерализма като победител в тази идеологическа война с комунизма или фашизма. Но това бе битката на 20-и век и след като либерализмът вече властва, и по-точно вече сме в постлиберализъм, нещата са по-трудни за дефинираме в идеологемата между лявото и дясното. Не мисля, че етикетите "вляво" и "вдясно" помагат на избирателите да се ориентират, а по-скоро практическите действия, които предлагат съответните партии", каза още Янев на въпрос вляво или вдясно е ситуирана новата му партия.

И отрече категорично партията му да е президентски проект.