Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 130 състезатели от 29 държави са записали участие на състезанието.
Над 130 състезатели от 29 държави са записали участие на състезанието.

Над 130 атлети от 29 държави ще се състезават в продължение на 4 дни в XXVIII-ото световно първенство по свободно гмуркане. То стартира днес в басейн “Парк Арена ОЗК” в Бургас и ще продължи до 23 юни. Събитието, под патронажа на кмета на морския град Димитър Николов, бе открито от президента на международната федерация по свободно гмуркане AIDA Александру Русо.

Гмуркачите ще се състезават в 4 дисциплини — динамична апнея с плавници (изплуване на максимална хоризонтална дистанция на един дъх), динамична апния без плавници, статична апнея (статично задържане на дъха за максимално време), динамична апнея с моноплавник (изплуване на максимална хоризонтална дистанция на един дъх).

Най-дълго задържалият дъха си на планетата в статично положение е французинът Стефан Мифсуд — 11 минути и 35 секунди, а при жените загиналата при тренировъчно гмуркане край остров Ибиса Наталия Молчанова. При хоризонталното плуване под вода без плавници на един дъх рекордите принадлежат на полски атлети — Матеуш Малина (244 метра) и Юлия Козерска (197 метра).

Българският национален отбор
Българският национален отбор

Двама от най-добрите български гмуркачи Данаил Едрев и Мирослав Минчев ще опитат да подобрят национални рекорди и ще се борят за влизане в световния елит. Част от отбора на България е и Валентин Люцканов, един от първите българи, участвали на световно първенство по свободно гмуркане още през 1998 г. и 7-кратен национален шампион по свободен риболов.