Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стефана Господинова пред изрисувания си дувар с магарето Тодорка и Брижит Бардо, където на 11 август 2020 г. се е разразила схватката.
Стефана Господинова пред изрисувания си дувар с магарето Тодорка и Брижит Бардо, където на 11 август 2020 г. се е разразила схватката.

Стефана Господинова, прочула се в “Ню Йорк таймс” с рисунка със своето магаре, нападнала тъщата на разведения си син

Вдовица съм. За мен нищо не се е чуло, съпругът ми почина от рак на белия дроб, казва спечелилата делото

Бой с дървена хурка, обиди, закани и травми. Такава разправия в пловдивското село Старо Железаре, разразила се преди 2 г. между две бивши свати, отново излезе наяве след произнесено наскоро съдебно решение.

70-годишната Стефана Господинова ще трябва да плати на Мария Карамфилова 7332 лева обезщетение и се чуди откъде ще намери парите. Баба Стефка прочу преди време селото в “Ню Йорк таймс” със своето магаре Тодорка. Нарисувана на дувара заедно с Брижит Бардо от полски художници снимка, попадна на страниците на престижното американско издание.

Точно пред изрисуваната стена се е разразила схватката

с бившата сватя на 11 август 2020 г. Карамфилова обаче е победител в съдебния процес и сега чака да си получи парите.

“Още не мога да дойда на себе си. В Старо Железаре само дето не ме обесиха. В цялото село ми казваха, че съм за Сливенския затвор.

Справедливостта обаче дойде”, доволна е Карамфилова. Тя е дала на съдебен изпълнител бившата си сватя.

“Да си бере дерта как ще ми ги плати. Тя е длъжникът”, тържествува Карамфилова.

“Стефана е в емоционален срив. Ходи с два бастуна - няма тези пари и сега ще трябва да ги събира от роднини и приятели”, казват нейни близки.

Мария, която допреди няколко години е била тъща на Ненчо Господинов – син на осъдената, заведе частно-наказателно дело срещу нападателката, макар да

не останала длъжна и успяла да нанесе повече травми

И спечели в районния и в окръжния съд. След раздялата на сина на Господинова и дъщерята на Карамфилова между двете някогашни свати имало вражда. Стефана продавала селскостопанска продукция пред дома си.

На 11 август 2020 г. сутринта край нея минали две съселянки, като едната закачила част от щайгите и те се разпилели.

Господинова се ядосала и се оплакала на кмета на Старо Железаре, а той предупредил двете жени да внимават.

По-късно край сергията минала доскорошната сватя с жената, която сутринта била с минувачката, разсипала продукцията. Стефана започнала разпра за разпилените зеленчуци, после нарекла Мария “к*рва”.

Баба Стефана с гипсирана ръка непосредствено след инцидента.
Баба Стефана с гипсирана ръка непосредствено след инцидента.
След това започнала да я удря с хурка по тялото, като замахвала към лицето, ръцете и краката.

Очевидци се намесили да ги разтърват и в този момент Мария докопала хурката, започнала контраатака и в крайна сметка Стефана се свлякла на земята.

Ненчо разказал на кмета какво се е случило, а Мария Карамфилова внесла тъжба в Пловдивския районен съд.

В хода на делото съдебномедицинските експертизи установяват, че на Карамфилова са били причинени кръвонасядания по горната устна, по мишниците, по двете бедра, на лявата ръка, имала травматичен оток в тила, като всички те са причинили болка и страдание, но без разстройство на здравето.

За това престъпление наказанието е лишаване от свобода до 6 месеца, пробация или глоба от 100 до 300 лева.

Травмите на Стефана са по-тежки

според заключенията на лекарите. Тя е имала мозъчно сътресение, счупен пръст на дясната ръка, контузия на главата и тялото, кръвонасядания на лицето, седалището и левия горен крайник.

А това е лека телесна повреда с разстройство на здравето, което се наказва с лишаване от свобода до 2 години или с пробация.

“Всичко е било сценарий

Синът на Стефана – бившият ми зет Ненчо, работи като шофьор на линейка в Бърза помощ. Медикът, който е бил дежурен тогава, е негов приятел. А жената, с която в момента Ненчо живее, е медицинска сестра и има син, който е лекар в Пловдив.

Избрали са къде да закарат Стефана. Но преди това гипсирали ръката. След това отишли на рентген. Там не е установено счупване. След това измислят диагноза комоцио и счупване на дясна ръка. Но след като не са установили травми, я връщат. После обаче я вкарват в болница.

Там на ехографа също не се установяват следи от побой. Имам всички документи”, заяви пред “24 часа” Карамфилова. Но в съдебното решение е записано, че първоначално

Карамфилова и адвокатът й са оспорили заключението

за травмите на Господинова. На по-късен етап обаче са заявили, че го приемат.

Да си бере дерта как ще ми плати парите, казва Мария Карамфилова.
Да си бере дерта как ще ми плати парите, казва Мария Карамфилова.
По време на процеса защитата на Стефана Господинова предложила случаят да приключи с възможност да няма наказани, когато двете страни са си разменили обиди или удари, довели до леки телесни повреди (реторсия). Съдът обаче не е съгласен.  

“Реторсия може да се приложи само когато са причинени еднакви по степен на увреждане леки телесни повреди”, е записано в мотивите към съдебното решение. А в случая

нападателката е пострадала по-тежко

Въпреки това съдът се произнася в полза на Мария Карамфилова. Стефана Господинова е призната за виновна за нанасянето на публична обида на Мария и я наказва с обществено порицание чрез прочитане на присъдата в кметството на Старо Железаре и глоба от 3000 лв., както и да плати на засегната жена 1000 лв. за претърпяното унижение.

Магистратите постановяват и че Господинова е виновна за нанесената на Карамфилова лека телесна повреда, за което дължи глоба от 300 лв. и 1800 лв. на нападнатата като обезщетение за болките и страданията.

Двете глоби са кумулирани

и в крайна сметка Господинова ще трябва да плати 3000 лв. Отделно дължи на Карамфилова 2800 лв. за неимуществените вреди и други 1412 лв. - колкото са направените от нападнатата разноски по процеса, ще трябва да внесе и 120 лв. по сметката на районния съд в Пловдив за експертизите и явяването на свидетел по делото. Така сумата набъбва до 7332 лева. 

Стефана Господинова е шокирана от развоя на събитията и не желае да коментира случилото се.
“Цял живот работа - не съм спряла да произвеждам”, разказа на 14 юли 2020 г., дни преди въпросното нападение самата Господинова.

Тогава обясни, че живее сама, а синът отскачал от време на време.

Дни след побоя Карамфилова твърдеше, че тя е станала жертва, а бившата сватя се преструвала, че е с гипсирана ръка.

“Минавах с две жени покрай къщата на Стефана. Тя продаваше зеленчуци. Извади хурката и ме наби. А после обвиниха мен, с което ми нанесоха голямо петно. Вдовица съм. За мен нищо не се е чуло, а тя твърди, че съм ходила с мъже.

Съпругът ми почина от рак на белия дроб, а Стефана разправяше, че съм го ударила по главата”, описа след боя Карамфилова. Сега е доволна от решението на съда, което е окончателно.

“Две години ходене по мъките. Останах без коса, нерви, колкото искате. Успяла жена съм, за което някои злобеят”, казва сега бившата сватя на Господинова.