Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова

"Демократична България" ще подкрепи кандидатурата на Бойко Рашков за КПКОНПИ

Депутатите да започнат да гледат важните законопроекти, а не да се занимават с вътрешнопартийни спорове. Това призова министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"За всички е важно да се разследва корупцията с евросредства. Внесохме законопроект, който не е в програмата на Народното събрание и тази седмица", заяви Йорданова пред Нова телевизия.

"Не мога да коментирам вътрешнопартийните спорове, обиди и нападки в един от коалиционните партньори. Това, за което настоявам да говорим, е, че трябва да направим управляващото мнозинство по-работещо, за да взема по-ефективни решения. Имаме война. Нека да се върнем към важните въпроси", добави тя.

"В Плана за възстановяване има редица неща, които трябва да направим, за да усвоим 13 милиарда евро. Преобладаващата част от хората не искат предсрочни избори. Нека да не поставяме бъдещето на страната на карта“, каза още Йорданова.

Тя коментира предложението Бойко Рашков да поеме КПКОНПИ, огласено от премиера Кирил Петков.

"Колегите от парламента от „Демократична България“ казаха, че ще го подкрепят“. Според правосъдния министър първо трябва да се направят структурните промени, а след това персоналните.

И добави: "Но необходимостта да се забързат някои преписки по корупционни сделки явно води до това бързане“.

Относно законопроекта, според който хората на ръководни позиции в агенцията имат право само на два мандата, Йорданова коментира: “Законопроектът за антикорупционния закон беше внесен преди дни. Колко мандати да има? От експертна гледна точка, цялата продължителност 12 години изглежда прекомерна. Дългите мандати водят до злоупотреби”, заяви правосъдният министър.

Йорданова заяви, че е уведомила обществеността за 21 обществени поръчки с нарушения.

“Всички лоши, порочни практики и закононарушения са се случвали в периода на последното правителство на ГЕРБ. Всички ние плащаме от нашия джоб”, каза Йорданова.

На въпрос дали според нея главният прокурор Иван Гешев ще се активизира по тези случаи, правосъдният министър заяви, че той “трябва да изпълнява своите задължения. Очаквам действие, не очаквам и се противопоставям на PR акции, които да доведат до разпит и дотам”.