Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган

Общият брой на спътниците, които Турция ще има в космоса до средата на следващата година, ще достигне десет, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той участва в проява по повод въвеждането в експлоатация на новия комуникационен спътник нТюрксат 5В, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган определи новия спътник като "нов етап в космическото приключение на Турция" и напомни, че от 2008 г. Турция е извела в орбита спътниците Тюрксат 3А, Тюрксат 4А, Тюрксат 4В, Тюрксат 5А и Тюрксат 5В, независимо че, както отбеляза, някои са възприемали с насмешка плановете й.

Тюрксат 5В беше изстрелян в космоса на 19 декември м.г., а след него предстои Турция да изведе в орбита също първия произведен в страната наблюдателен спътник - IMECE, разработен изцяло от турски инженери, което ще стане през януари догодина, както и спътника Тюрксат 6А - към средата на 2023 г., каза Ердоган.

Тюрксат 6А ще бъде първият произведен изцяло в Турция комуникационен спътник, изстрелян в космоса - проект, който ще превърне Турция в една от десетината държави в света, които могат да произведат собствен спътник.

"С това броят на спътниците ни в космоса ще се увеличи на 10", каза Ердоган.

"Полагаме стъпки, които да изведат страната до нивото, което тя заслужава - от разработването на собствени спътници до изпращането на самоходен апарат на луната, от обучаването на учени за международни космически програми до космическата индустрия", изтъкна още президентът.

По думите му спътниковите технологии са една от областите, в които Турция постига най-бърз напредък.

Новият комуникационен спътник Тюрксат 5В ще повиши 15 пъти капацитета за пренос на данни, съобщи по-рано турската телевизия ТРТ Хабер.