Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радостин Василев и отцепниците от ИТН дават пресконференция за мотивите си да напуснат партията.
Радостин Василев и отцепниците от ИТН дават пресконференция за мотивите си да напуснат партията.

 Министърът на младежта и спорта воставка Радостин Василев и група народни представители от „Има такъв народ“ дават в момента извънредна пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион „Васил Левски“ - гледайте я на живо тук и във фейсбук страницата на "24 часа".

Темата на пресконференцията е "Задкулисието в "Има такъв народ", обявиха по-рано те.

До Василев са Светлин Стоянов, Иво Атанасов, Деян Петков, Николай Радулов и Георги Георгиев.

Както "24 часа" съобщи,  депутати ще напуснат групата на ИТН в парламента. Те са организирани от подалия оставка спортен министър на ИТН Радостин Василев, който бил против спуснатото от партийния лидер напускане на правителството. По-късно и лидерът на ИТН Слави Трифонов потвърди новината. 

Миналата седмица Трифонов обяви, че напускат правителството. Някои от народните му представители обаче не са съгласни с това решение. Сред тях е и министърът на спорта Радостин Василев, който е от квотата на ИТН, но след партийното решение подаде оставката си в петък.

Сред напусналите са Радостин Василев, адвокат Иво Атанасов, Силви Кирилов, експертът по сигурност Николай Радулов, Светлин Стоянов, инж. Георги Георгиев, общинският координатор на Плевен Деян Петков, който днес се запознал със Слави Трифонов.

С огромна тъга, за да обявя, че освен оставка, не мига повече да подкрепям действията на Слави Трифонов и свалям доверие от него. Не съм вярвал, че ще изрека тези думи. Но явно задкулисните интереси са по-важни, каза Василев.

Вложих цялата си сила, воля, умения и средства, за да изграждам структури на пратията. Аз съм сред учредителите. Дойде момента, в който мафията проби в ИТН, продължи той.

Никой от нас няма да ходи никъде.
Явно надеждите, които аз и огромна маст от българите имахме, ще останат нереализирани. Поведението на Трифонов като едноличен собственик на партията доведе тя да се изчегърта, а последните дейстивя да се изчегърта и държавата.
Решението му не бе координирано с никого. Вчера той два пъти излъга, че е. Не съм го виждал, откакто станах министър. Разбрах за оставката си 30 минути преди той да я обяви, допълни Василев.

Докато през април 2021 г. бе оправдано изтеглянето ни, то през юли бях свидетел на необяснимо саботиране. През ноевмри Трифонов ме извика и ми каза, че не е искал това министерство, но то му е паднало. Аз излъгах много хора, оставих семейството си, създавах легенди за Трифонов за това защо се крие. Досега не съм участвал в партия, но съм адски разочарован. Ангажирах хората в тотото, в националната спортна база и сега всички ме питат какво се случва. Г-н Трифонов ме хвърли на мафията заедно с всички, които съм ангажирал, а аз съм лоялен към тях, настоя той.

Сега ще ни изкарат предстели. Но аз го каня на полиграф. Много от нас тук са минавали. Той и Тошко Йорданов да кажат дали са вземали пари от хора, които са обладали МРРБ. Казваше, че правителство ще има докато Гроздан Караджов е министър, разказа още той.

Много колеги ни подкрепят, но не са тук. Той се притесняваше само когато имаше бележката 500к. Слави никога не се е интересувал от мнението на избирателите си, той никога не ги е познавал. Две години не е дошъл да види офиса в родния му Плевен. Оправдавах всичко това със затрудненото му здравословно състояние и особения му характер. Но ИТН е бизнес проект, каза още Василев. Министърът на спорта разказа, че преди няколко дни завил, че Караджов ще взриви ИТН, а във връзка с проверките му на столичния ресторант 101 на Сталийски, пуснал лоши неща за него. И дори сложили снимката му в тоалетната на ресторанта.

Тошко Йорданов дойде при мен и ми каза: Пич, Дългият ме прати да ти кажа да не закачаш Сталийски,  обясни Василев.

Темата Македония никога не е стояла. Просто се нарушиха интереси, каза той за разпада на коалицията. Според него ПП са попречили да се откраднат едни пари от МРРБ.

За всичките си години не съм откраднал едно захарче. Не мога да бъда купен. Те го знаят това, защото помнят какво стана с Татяна Дончева. Слави бил приятел с Алексиев 20 г., но не знаел за интересите му в МРРБ. Но премиерът знае. И другите депутати знаят. Всички знаят. И затова ни гледат така, мислят ни за крадци, подчерта Василев.

Не съм взел една стотинка от партията. Г-н Трифонов не пожела да дойде на първото откриване на офиса ни във Враца, нито после в Елин Пелин, разказа пък Георги Георгиев. Той направил остър коментар срещу Караджов и минути по-късно му се обадил Тошко Йорданов, за да му каже да го махне. 

На 11 февруари написах в групата ни в Телеграм, че оттеглям доверието си от Караджов, каза Георгиев. Разкритикува министъра, че парите за общините били без критерии. Срещнал се с човек, който имал задача да ходи по общините и да предлага фирми, които да изберат, за да спечелят проекти. Обясни, че обществените поръчки са саботирани. Строители ходели при Орлин Алексиев, а той казвал на Караджов кои стават.

Очаквайте подробности.