Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев КАДЪР: Би Ти Ви
Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев КАДЪР: Би Ти Ви

Не съществува контакт със Слави Трифонов, може би седмица преди за втори път да кандидатират г-н Каримански за шеф на БНБ

Може да има разговор, но когато тезата на едната страна е - давате ни 4 млрд. лв. за МРРБ, иначе няма правителство, този разговорът спира точно там

За последните 2 седмици над 60 тира с продукти с пестициди са спрени и върнати, не са допуснати до пазара

Не очаквахме това, което се случи, заяви в "120 минути" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.  В процес сме на актуализация, не очаквахме да хвърлят държавата под автобуса в интерес на истината. 

В момента имаме актуализация, където са антикризистините мерки, увеличение на пенсиите, мерки за високите цени на електроенергията, КПКОНПИ да започне да работи, 22 закона трябва да бъдат приети до края на годината, за да получим втория транш от средствата по плана за възстановяване. 

С голяма част от колегите работехме нормално и спокойно, проблемът идваше при политическото ръководство, както и от напрежението в парламента, тъй като всеки един законопроект трябва да бъде обсъден, каза още той. Истината е, че ако погледнем законодателната дейност, законопроектите за борбата с корупцията, за промяна в съдебната власт, с изключение на закриването на спецправосъдието, всичко друго доста дълго време боксува.

Не са водени разговори министрите от ИТН да останат в правителството, посочи още Асен Василев. „Аз лично във формат, в който се събере мнозинство за ново правителство, бих поканил някое от тях да работим заедно, защото смятам, че са добри професионални“, каза той. Като примери той посочи министъра на спорта в оставка Радостин Василев и министъра на енергетиката Александър Николов", каза вицепремиерът.

Не съществува контакт със Слави Трифонов, може би седмица преди за втори път да кандидатират г-н Каримански за шеф на БНБ. Това беше първият случай  - трите партии се изказаха против кандидатура, а четвъртата поиска да го наложи. Отговорът, който дойде е - ние пък смятаме, че г-н Каримански е най-перфектния човек за тази позиция.

Дали трябва да управляваме или не, трябва да го кажат всички избиратели, а не г-н Трифонов, в момента трябва да го кажат - депутатите. Точно от него да дойде тезата, че сме некомуникативни, как нямаме проблем с БСП, с "Демократична България", запита Василев.

Може да има разговор, но когато тезата на едната страна е - давате ни 4 млрд. лв. за МРРБ, иначе няма правителство, този разговорът спира точно там, каза вицепремиерът. Искането е 3,9 млрд. лв. над рекордните 2,2 млрд., които са дават, и общо да станат 6 млрд. Има причини - има пътища,  които трябва да бъдат построени, но има и ограничения на бюджета. Бяхме му казали на г-н Караджов, че няма как да стане, че има 2,2 млрд. лв., от които са разплатени някъде към 100 млн. лв. 

Гражданите в момента ги интересува да се овладеят цените, да се увеличат доходите, да влязат антикризисните мерки, това кой с кого се бил скарал не би трябвало да занимава българския народ. 

Миналата година се случи актуализация дори без да има  правителство и бяха изпокарани партиите. Силно вярвам, че има достатъчно отговорни депутати и сега да се случи актуализацията на бюджета.  

На въпрос, че с парите за пътища са строени луксозни къщи, Василев отговори, че това е работа на полицията и прокуратурата. Това, което ние от следващата седмица ще приключим, е работата на правителствена комисия, която обследва обект по обект, за които ще се плащат 1,2 млрд. лв. Това ще стане публично вторник-сряда.

БСП и "Демократична България" подкрепиха кандидатурата на г-н Рашков за КПКОНПИ. Той се доказа като един от хората, които наистина се борят с корупцията и никой не успя да отклони. В момента се води борба с мафията на много и различни места. Има фирми и потоци от пари, които са били в последните 10-15 г., а някои и повече, абсолютно дълбоко окопани и в администрацията и във всичко, което се случва.  В последните 10 г.  е имало частна граница на Капитан Андреево. Това, което е най-скандалното, идвайки тира на граничния пункт, лабораторията отваря и разпломбира товара, преди и без присъствието на агенция Митници. Като заработи лабораторията 100 000 лв. е приходът за държавата, отделно имаме истински контрол на границата. За последните 2 седмици над 60 тира с продукти с пестициди са спрени и върнати, не са допуснати до пазара. В последните 10 г. не е имало и един такъв случай. Това е основна пробойна, заради която нямаше как да влезем в Шенген, заяви още Василев.  

За актуализацията на бюджета Василев заяви, че разчитат на приходи, а не на външен дълг. Той бил 2 млрд. по-нисък от миналата година. Тегленето на заем било да се вземе при ниски лихви, а погасяването е другата година. 

Разговорите за Северна Македония са нон стоп и мисля, че вече разбират, че проблемът не е между България и Северна Македония, а между Северна Македония и ЕС. Няма да мръднем и на един милиметър от българските искания, каза още Василев. 

Не бихме поискали вот на доверие, отговори Василев на въпрос на водещия. Червената ни линия е, че ако видим, че някой краде и не можем да го спрем, моето пребиваване ми във властта е безсмислено. Не ни е страх от избори, каза още той. 

Това, което ние поставяме като задача пред парламента - актуализацията на бюджета с антикризисните мерки и пенсиите, мярката, която да запази цената на електроенергията ниска за бизнеса, мерките, свързани с борбата с корупцията, не предполагат по никакъв начин депутатите след това да подкрепят правителството. Това трябва  да се случи независимо дали има или няма правителство, поясни Василев. 

Оттук нататък, това, което предлагаме за подкрепа на правителството са две прости неща - България да стане абсолютно пълноправен член на Европа и борбата с корупцията да бъде доведена докрай. Много е просто - вие или искате да се борим срещу това да не отиват безконтролно пари към строителните бизнеси, срещу безобразията на Капитан Андреево, безобразията, които се случват в здравеопазването, срещу Х на брой течове, които едно по едно се спират кранчетата в енергетиката. Или искате да се борим с това нещо и да си вземем държавата обратно и да има достатъчно пари за социална програма и образование, или не искате и нещата да продължат както си бяха и едни 20 фирми да събират милиарди от българската хазна и тези милиарди да отиват в кюлчета и пачки. Все още водим разговори - ще видим, обобщи вицепремиерът.