Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Огромен тумор с тегло 6,9 кг извадиха от яйчника на 62-годишна пациентка в Пловдив. Операцията е извършена в клиниката по Акушерство и гинекология в една от университетските болници в града, съобщиха от здравното заведение.
Преди около година тя забелязала физически промени в областта на корема. В началото не обърнала достатъчно внимание на проблема, като го отдала на общото нарастване на своето тегло. След като й направили допълнителни изследвания, се установило, че всъщност става въпрос за бързорастящ тумор в областта на яйчника.
Започнало дълго лутане в различни лечебни заведения, в които по оперативен път да бъде премахнато образуванието, но мнозина не се ангажирали със сложната интервенция.

Тумори с подобни размери били рядко срещани, а отлагането на операцията усложнявала още повече случая, тъй като продължавал да нараства с бързи темпове.
Така жената попаднала в Клиника по акушерство и гинекология с ръководител проф. д-р Екатерина Учикова. Специалистите решили да я поемат.

Интервенцията продължило близо 2 часа, като лекарите успели успешно да премахнат тумора в пълния му обем. Екипът на клиниката, който извършил интервенцията е д-р Борис Керезиев, д-р Николета Парахулева-Рогачева, д-р Мина Рухини, д-р Тошко Каменов - анестезиолог, и Анна Политова - операционна акушерка.
По време на операцията лекарите установили неприятни разраствания, които в 80% от случаите говорят за злокачествен тумор. Добрата новина за пациентката е, че след направените хистологични изследвания, тези прогнози не се оправдават.
Жената вече е изписана и възстановяването ѝ протича добре в домашни условия.

Екипът по време на операцията, който отстрани огромния тумор от яйчника на 62-годишната пациентка.
Екипът по време на операцията, който отстрани огромния тумор от яйчника на 62-годишната пациентка.

Туморът е с тегло близо 7 кг.
Туморът е с тегло близо 7 кг.