Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Славов
Атанас Славов

Атанас Славов иска 5-членен състав на антикорупционната комисия, още не е ясно дали ще подкрепят Бойко Рашков да я оглави 

 "Демократична България" отбеляза, че са работили с "Промяната" по законопроекта за КПКОНПИ и имали готовност по-скоро за съвместното му внасяне, стана ясно от коментар на Атанас Славов в кулоарите. "В този смисъл беше изненада внасянето само от ПГ "Продължаваме промяната". Има изключително важен елемент в новия законопроект, който е свързан с разследващите функции на антикорупционната комисия. В тази част сигурно ще получи подкрепа от нас", отбеляза зам.председателят на правната комисия в НС.

Между двете четения обаче ДБ ще внесе редакции на някои от текстовете, тъй като има "елементи от старото законодателство, които трябва да бъдат изчистени". Десните искат по-ясно разписване на правомощията на колективния орган спрямо разследващите инспектори, за да има достатъчно гаранции за независимост на разследването и няма рискове от злоупотреба с власт.

 Групата все още не е решила дали ще подкрепи Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, може да имат и свой кандидат. 

"Ако вървим към избор на нов формат на тип корупционен орган, те трябва да са в пълния им състав от 5 члена. Единодушното вземане на решения в колективни органи е гаранция за неефективност и провал, в този смисъл решенията трябва да се вземат с мнозинство. Много ясно трябва да се каже, че политически избраният орган, именно членовете на комисията, не могат да влияят върху наказателното разследване, което ще се извършва от инспекторите. Именно върху тези гаранции искаме да се съсредоточим", заяви той.

Важно е да договорим ясна подкрепа, и то публично, за нашите приоритети, а не да разчитаме на някакви мистични мнозинства да се формират ад хок по конкретни гласувания, добави Славов.