Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. СНИМКА: "24 часа"
Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. СНИМКА: "24 часа"

Задочният спор между вицепремиера Асен Василев и ИТН датира още от януари и с малки прекъсвания “озвучава” всеки разговор за бюджета. Според финансовия министър най-голяма част от тях е похарчена за компенсации за тока

Един наистина рекорден харч от близо 9 млрд. лв. е направило правителството през декември 2021 г.

Данните за първи път се появиха в отчета по Консолидираната фискална програма (КФП) на Министерството на финансите за съответния месец. И веднага събудиха серия въпроси. Първи попита бившият икономически министър Николай Василев, малко след като номинацията му за премиер пропадна, тъй като бе изтеглен от предложилата го политическа сила “Има такъв народ”.

Въпросът за 9-те милиарда се появи отново като журналистически на пресконференцията в сряда, на която премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев обявиха, че са готови да съставят правителство на малцинството. Тя пък се случи половин час след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си и напуска управляващата коалиция.

Поне седем пъти съм отговарял на този въпрос, но ще обясня отново, въздъхна финансовият министър Асен Василев. За първи път той обясни за какво са отишли 9-те милиарда през януари на пресконференция във финансовото министерство. Всеки от присъстващите журналисти получи подробна разбивка със съответните таблици.

След това му се наложи да обяснява и пред депутатите. Изхарчените от държавата допълнително 9 милиарда лева в края на 2021 г. са свързани с разходи, одобрени от Народното събрание, а не за любими на властта проекти като изграждане на чешмички или ремонт на покриви и пътища, обясни им Василев по време на блицконтрол в парламента на 11 януари. Той бе попитан от бившия финансов министър, сега депутат от ДПС, Петър Чобанов, който обясни, че се “наблюдават сигнали, че се завръщат рецидиви от миналото”.

Парите са ползвани с решения на парламента за социалната система, за помощ на бизнеса, за борба с пандемията и подкрепа на държавната администрация. Част от тези пари ще бъдат дадени през тази година, защото разходите за тях не са могли да бъдат нотифицирани, а някои от мерките за подкрепа на бизнеса ще се изпълняват през тази година, обясни още Василев.

Оттогава до бурната сряда - 8 юни, Василев е повтарял отговора на този въпрос

поне в няколко интервюта, едно от които пред “24 часа”. А подробна разбивка на спорните разходи е обявена на сайта на финансовото министерство от януари. Вечерта в сряда от финансовото министерство отново дадоха подробна информация за декемврийските харчове (Виж таблицата и графиката.).

Какво всъщност се крие зад обяснителния текст, който придружава подробните разбивки и таблици?

Важни са две предварителни пояснения. Първото - в таблицата е направена съпоставка с декемврийските разходи от 2020 г., от която се вижда, че разликата между двата разхода в последния месец е 1,4 милиарда лева. Тези разходи са направени от предишния кабинет на Бойко Борисов.

Второто пояснение е, че рекордните харчове са направени в момента, в който се отчита, че консолидираните разходи в бюджета за миналата година са достигнали 56,2 млрд. лв., което е малко над разчета за същата година и реално е над 40% от очаквания БВП от 133 млрд. лв. Тъй като законът за публичните финанси не позволява максималният размер на консолидираните разходи да превишава 40% от БВП, 1,2 милиарда лева от извънредните разходи са “пренесени” за тази година.

Финансовото министерство само̀ декларира, че спрямо 2020 г. има значителен ръст на разходите по няколко пера.

1. За пенсии. През цялата 2021 г. бяха изплащани добавки, за които са били нужни общо 1,7 млрд. лв. Заедно с останалите разходи около увеличената минимална пенсия и реиндексацията през юли общо разходите за пенсии номинално са с 3,1 млрд. лв. повече спрямо 2020 г.

2. По програми за подкрепа на бизнеса през миналата година са изплатени общо 2,4 млрд. лв., като в сметката са включени и компенсациите за по-скъпата електроенергия, които общо са 1,3 млрд. лв.

3. Всеки финансист знае, че традиционно през месец декември са концентрирани значителни по размер разходи, които превишават отчетените през предходните месеци на годината. “През последните 20 г., без изключение, включително и за годините, за които в годишен план е отчетен бюджетен излишък, размерът на разходите през декември е съществен. Статистическите данни на Министерството на финансите показват, че през всичките години след 2000 г. бюджетните разходи по КФП за декември превишават постъпленията за месеца и на месечна база е отчетен  дефицит по КФП”, уточняват от финансите.

Сред причините за тази закономерност са сезонният характер на редица разходи и тяхното нарастване през есенно-зимния период в рамките на одобрените разходи за годината, сезонност при капиталовото строителство и ремонта на инфраструктурни обекти, във връзка със строителния сезон и процедурите по ЗОП, направено преструктуриране на разходите и одобряване на допълнителни разходи за приоритетни политики, мерки и проекти и основно - одобряване на допълнителни разходи с решение на Народното събрание и/или с актуализация на бюджета и други.

Две са основните направления, по които има значителен ръст на разходите за декември 2021  г. спрямо същия месец на предходната година - нови програми за компенсиране на небитовите потребители на електрическа енергия за справяне с последиците от скока на цените на тока.

От разходите по държавния бюджет, които подробно са посочени в таблицата, става ясно, че

с най-много пари е “захранено” министерството на енергетиката,

чийто министър е от квотата на ИТН. То е получило 1, 3 млрд. лв., което е свързано с изплащане през декември на дължими за периода от 1 октомври до 30 ноември 2021 г. компенсации по Програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия. Обяснението - мярката е одобрена с Решение №739 на МС и изменена с Решения №771 и №885.

В допълнение има и одобрен разход към сметка за чужди средства през декември 2021 г., които ще бъдат изплатени до 28 февруари 2022 г., включително и по Програмата за компенсиране на разходите на операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи. С този ресурс те трябва за закупят количествата електрическа енергия за технологични разходи. Самите разходи за това са направени на два пъти - 860 млн. лв., одобрени с Решение №893 на МС, и 410 млн. лв., одобрени с ПМС №476 на МС.

Още 450 млн. лв. са отишли като допълнителни разходи, за да бъде изпълнено решение на Народното събрание от 23.12.2021 г. за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнение на данъчните приходи в него - за изплащане на компенсации за високите цени на електрическата енергия и природния газ през първото тримесечие на 2022  г.

По бюджета на социалното министерство са отчетени общо разходи за декември 2021 г. в размер на 343,4 млн. лв., в т.ч. 219,4 млн. лв. за мерки и социална подкрепа заради COVID кризата.

По-голям бюджет е отпуснат и на транспортното министерство,

който е за одобрените с разчетите към промените в Закона за държавния бюджет за 2021 г. пари за подпомагане на автобусните и въздушните превозвачи. Така равносметката показва, че компенсациите за по-високите цени на тока и газа, помощите заради пандемията и индексирането на пенсиите са увеличили разходите на хазната. Следват разходите по държавния бюджет - с ръст от 408,3 млн. лв., и тези по бюджетите на общините, които нарастват с 235,4 млн. лв. спрямо декември 2020 г.

Само разходите за увеличените пенсии са 1 070,2 млн. лв.. Този ръст е в изпълнение на решение на Народното събрание от 23.12.2021 г. за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по държавния бюджет за 2021 г. за сметка на преизпълнение на данъчните приходи по него. В тях са включени и 750 млн. лв. за изплащане на добавки към пенсиите от януари до юни 2022 г., както и 100 млн. лв. за еднократно изплащане на добавката от 75 лв. на всеки пенсионер, който се е ваксинирал. Освен това през декември 2021 г. изплатената добавка към пенсиите на всички пенсионери е в размер на 120 лева при 50 лв. за декември 2020 г., което като бюджетен разход е 150 млн. лв.