Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдебната палата в Добрич. СНИМКА: Диана Райнова
Съдебната палата в Добрич. СНИМКА: Диана Райнова

31-годишен мъж от Балчик ще бъде съден по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Добрич, за това, че в условията на продължавано престъпление, запалил имущество – чужда недвижима собственост със значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти, като от тези случаи са последвали значителни вреди за собствениците им. Той бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по член 330, ал. 3, пр.1 във връзка с член 330, ал. 2, т.2 във връзка с чл. 330, ал.1 във връзка с чл. 26, ал.1 от НК.

А.Д. бил женен за своя съгражданка, с която имали две деца. През 2018 г. двамата се разделили. Жената заживяла в ФР Германия, а обвиняемият заедно с родителите и двете си деца живеел в Балчик. Едва през 2021 година тя подала молба за развод и поискала родителските права над децата, тъй като се била устроила в чужбина и желаела да ги вземе при себе си.

Обвиняемият не бил съгласен с това и създалата се ситуация го провокирала да предприеме крайни мерки. На 24 септември 2021 г. той употребил значително количество алкохол и взел решение да отиде до дома на бившата си жена и да запали къщата. За да реализира замислено се прибрал в дома си, където съхранявал бензин, напълнил в малка бутилка и тръгнал. От задната част на къщата достигнал до покрива, излял запалителната течност и я запалил.

На 18 октомври, след като отново консумирал солидно количество алкохол, А.Д. решил да отмъсти и на мъж, с когото знаел, че бившата му жена имала интимни отношения. Отново се подготвил за палеж и се отправил към къща, в която преди време той живеел. По подобен на предишния път начин запалил покрива на къщата и си тръгнал.

Обвиняемият по случая е осъждан. Той нямал образование, нито постоянна работа. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ за срок три до десет години.