Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Те могат да разколебаят и най-верния русофил

“Бързо в лудницата!” – само така нормален човек може да реагира на знаменития туит на Дмитрий Рогозин, шеф на руския “Роскосмос”:

“Ето с какво е добър Сармат (най-новата балистична ядрена ракета). Той няма да иска разрешение за полет от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Както и шведите”.

Гледано откъм Европа, този Рогозин е луд за връзване. Но според преобладаващата руска медийна среда това си е напълно рационална мисъл. Тя перфектно се вписва в официалния наратив. Тъкмо обратното, ако в някоя руска телевизионна дискусия някой изръси: “Чакайте сега, какво са ви виновни българите?” – водещият веднага ще му сложи усмирителна риза.

Руският медиен фон е навлязъл в етапа на двойното зомбиране

– той зомбира вече зомбираните още повече. Но ако страничен, още незомбиран човек се вслуша в тези психодрами, той се хваща за главата и казва – тия са съвсем зомбирани! Я да бягам по-далеч!

Затова според мен този, който спря руските телевизии у нас, е хибриден кремълски диверсант. Знае ли той, че народът винаги застава на страната на забранената медия?

И обратното, ако властта иска да защити натовските ценности, трябва веднага да отпуши руската телевизионна пропаганда. Тя трябва да се излъчва в БНТ с жестомимичен превод! Тогава и най-коравият русофил ще се разколебае в своята безусловна вяра.

Ето например коментара на преобладаващия руски телевизионер Владимир Соловьов, след като България отказа въздушен коридор на руския външен министър Сергей Лавров:

“…Вече се уморих да гледам вечно извиняващите се български политици. По едно време много се извиняваха, че решиха Южен поток да не минава през тях, а после ей така се тупаха с ръце по хълбоците и мигаха с очи: “Ой, колко неловко, а може би можем малко да се присламчим”. Братушките, разбира се, са удивителни. Имаше ли поне една ситуация, когато да не са ни предали? Поне веднъж! Макар че, от друга страна, това може да се нарече последователност. А в какво са вашите принципи? “Ние винаги предаваме Русия!” Отлично. Юнаци.“

Тук в дискусията се включва политологът Дмитрий Евтафиев: “Каква е ситуацията с нашите малки балкански държави – тя разбира се говори за това, че никога идеологическият популизъм - а тези решения, които царска Русия, имперска Русия е вземала през последната четвърт на 19-и век – това е бил чист имперски, идеологически популизъм, не е водил до положителни резултати за нас. Но бенефициентите на тази руска кръв, която е била пролята в балканската война, в това число и кръвта на царската династия, там загива Серж Лайтенбергски, носител на царска кръв – та бенефициентите на тази руска кръв се оказват хора, които не са достойни за собствена държавност. И своята държавност, получена от ръцете на Русия, са използвали винаги във вреда на Русия”.

Вече ще ни връщат на Турция?

Явно братушките не разбират какво е да си член в НАТО. Ами то е същото като да си член на Варшавския договор до 1989 година. Даже дава много повече свобода – България може да наложи вето, докато във Варшавския договор можеше само да козирува и да изпълнява.

Пропагандата срещу България по руските телевизии се лее като поток вече 30 години и от година на година става все по-злобна и неграмотна. Ние сме народ предател, който не заслужава държавността си. Втълпява се например, че едва ли не

при Сталинград на немска страна е участвала цялата българска армия

И няма кой да им каже, че до 6 септември 1944 г. България е в мирни дипломатически отношения с СССР, а веднага след преврата на 8 - 9 септември българската армия се включва в състава на Трети украински фронт и воюва срещу немците до Унгария, давайки хиляди жертви в битките при Страцин, Стражин и Драва. Освен това хиляди българи участват в съветската армия и в партизанските отряди. При Сталинград на страната на немците е имало румънци, италианци, французи, скандинавци, холандци, хървати, на практика представители на цяла Европа, но не и българи. Кой обаче да им го каже?

А каква е истината за “предателството” на българите след 10 ноември 1989 г.? Тъкмо обратната – ние бяхме предадените! Нашият “освободител” бе самата Москва. Тя свали Тодор Живков. Тя прекрати Варшавския договор. Тя скъса всички партньорски икономически връзки с България и на това отгоре ни наложи най-високите възможни мита. Това бе жесток удар с цел убийство. До този момент България бе напълно интегрирана със СССР, някъде към 80 на сто от външната ни търговия бе със СССР и Съюза за икономическа взаимопомощ. И изведнъж – всички договори са скъсани.

Какво би се случило например с Канада, ако САЩ изведнъж си затвори северната граница? Или с Швейцария, ако ЕС реши да отмени всички търговски договори и да й удари забранителни мита? Миг след грабежа ще бъдат разнищени.

Русия просто ни изхвърли през борда

на своя голям океански кораб без спасителен пояс. А сега е силно обидена, че сме се спасили на друг, по- голям кораб. Това според кремълската пропаганда е предателство. Трябваше да се удавим, но да останем верни докрай в очакване, подобно на Мадам Бътерфлай.

Много съм се чудил защо тогава Москва реши да отреже всичките си търговски връзки. Много тъп ход. До 1990 г. Москва бе в центъра интегриран пазар с 450 милиона граждани. Успя да го ореже до 150 милиона и днес се тюхка защо не може да произвежда нито самолети, нито автомобили.

И разбира се, всички наоколо са предатели и врагове. И остана само един приятел – Сърбия. Ами ако и тя ги предаде? За мен е голям парадокс защо още от 1990 г. Кремъл така рязко отряза България и заложи само на Югославия. Тя има едно голямо предимство - пристанища на Средиземно море, където съветските подводници можеха да презареждат. Това е разбираемо, но защо дружбата с Белград да налага пълно скъсване със София? На пръв поглед – глупаво.

Елцин бе простоват мужик, за него външната

политика бе като

да цепиш дърва

Той се поведе по акъла на Милошевич и го насърчи в безумните му авантюри, които започнаха още от 1991 г. с войната срещу Хърватия, а после и със Словения, Босна и така нататък. Влиянието на Милошевич върху Кремъл, естествено, наложи и традиционната за Сърбия враждебност към София. Ако през 1990 г. Западът симпатизираше на Белград, през 1999 г. вече му писна от войните на Милошевич и реши да спре етническото прочистване на Косово с бомбардировки. Когато сърбите клекнаха и се изтеглиха от Косово, какво направи Русия? Изненадващо превзе летището в Прищина със своите умиротворители в Босна! Тъпо. Командващият НАТО ген. Уесли Кларк заповяда на 200 британски и френски парашутисти да прогонят руснаците, но слава Богу, британският генерал Майк Джаксън отказва да изпълни заповедта. Така третата световна война се размина. После руснаците сами предадоха летището.

И какъв е резултатът от онази стратегическа преориентация на Елцин? Пълен провал. Вече цялата бивша Югославия е в НАТО с изключение на Сърбия, която още е обидена от бомбардировките. Дай им още 5 годни - според мен и те ще са предатели, тъй като искат да живеят нормално. Предатели са украинци, литовци, естонци, грузини, арменци, таджики, чехи, за поляците да не говорим – те са си исторически врагове. Предатели са и Горбачов и Елцин.

Затова аз съм против всякакви ограничения срещу информацията. Пуснете я да се лее и само чакайте.