Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ГЕОРГИ РАЧЕВ
ПРОФ. ГЕОРГИ РАЧЕВ

Пикът на сезона на градушките е в момента

В момента сме във върха на сезона на градушките, който обхваща втората половина на май и първата половина на юни. Но това

не е явление, което се прогнозира

от днес за утре, а по-дългосрочна прогноза може да се направи само в кой период има вероятност за купесто-дъждовна облачност с евентуални градушки. Така че и днес, и преди 100 години сме еднакво незащитени.

Това каза климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев. И обясни, че сегашният пик се характеризира с повсеместност - започна от Русе (Виж повече долу), премина през Предбалкана, Софийско, Дупница, Благоевград и Родопите. Преди това имаше локални като в Стара Загора, където в единия край на града паднаха 35 л дъжд на кв. м и стана мин наводнение, а в другия край едва 7 л/кв. м.

България е градобитна държава като останалите от Балканския полуостров и голяма част от Италия и Франция, обобщи професорът.

Във вторник и сряда атмосферната неустойчивост ще е значително по-слаба. Валежи ще има на по-малко места, а евентуалните градушки ще са по-слаби. От четвъртък се очаква захлаждане, което ще е по-чувствително в петък.

Електрически стълб падна и премаза паркиран в близост автомобил в Русе.
Електрически стълб падна и премаза паркиран в близост автомобил в Русе.

До следващия вторник ще има условия за валежи на много места в страната. Със захлаждането

вероятността от такива брутални градушки като в Русе намалява

В четвъртък температурите спрямо сряда ще са с 3-5 градуса по-ниски, а в петък ще паднат с още 1-2 градуса и максималните ще достигат 21° до 26-27°. В София в петък и в събота ще е малко над 20 градуса. От 15-16 юни ни очаква стабилизиране и много топло време.

Проф. Рачев припомни жестоката градушка, ударила София на 8 юли 2014 г. - по думите му най-бруталната в метеорологичната история на България. Тогава от небето падаха огромни ледени късове, особено в централната и югозападната част на столицата. Пострадаха 60 000 коли.

Ураган като на кино - с пориви до 200 км/ ч в Бургас, в Русе цял ден разчистват от градушка

Стихията помете плажа в “Крайморие”

Ураган помете плажа на бургаския квартал  “Крайморие” и буквално го опустоши за 20  минути. Толкова продължила свирепата буря, заради която

бяха евакуирани десетки туристи

в понеделник преди обед.

Вятър със скорост над 160 км/ч, а на моменти и с пориви до 200 км  вдигаше във въздуха чадъри и шезлонги като перце, с лекота премяташе  дори тежките метални вишки на спасителите, разказаха очевидци. 

Ураганният вятър премятал плажни чадъри, шезлонги и дори над 200-килограмовите вишки на спасителите в “Крайморие”.
СНИМКА: ДИМЧО РАЙКОВ
Ураганният вятър премятал плажни чадъри, шезлонги и дори над 200-килограмовите вишки на спасителите в “Крайморие”. СНИМКА: ДИМЧО РАЙКОВ

Местни не помнят друг път да е вилнял такъв ураганен вятър. “Все едно гледахме кадри по телевизията след ураганите в САЩ, всичко бе опустошено”, не могат да повярват на очите си хората.

“Всичките 5 поста и шестте съблекални бяха буквално отскубнати от пясъка и заедно с чадърите и шезлонгите се премятаха през цялата територия на плажа. Постът тежи над 230 кг, сами си правете сметка каква е била бурята и скоростта на вятъра”, разказа  концесионерът на плажа Николай Димитров.

Бурята отнесла и покривите на заведенията в крайбрежната зона.

В Русе пък вчера цял ден разчистваха пораженията от бурята с дъжд и градушка, връхлетяла в неделя вечерта. “Само между 5,50 и 6 ч са паднали 17,5 л/кв. м дъжд. Пороят беше придружен от силен вятър със 72 км/ч, който променяше постоянно посоката си. Според метеоролозите градушката е била с диаметър 3 см”, съобщи кметът Пенчо Милков.

На места вятърът изкорени дървета.
На места вятърът изкорени дървета.

С 300 служители, автовишки и товарна техника започна отводняване на мазетата, премахване на паднали дървета, блокирали улиците, и прекъснали жици. Затова

тролеи не вървяха, а автобусите се движеха със закъснение

Само в рамките на около два часа постъпили към 400 сигнала.

Обстановката постепенно се нормализира, съобщиха от областната управа. Навсякъде е било възстановено прекъснатото електрозахранване - основно на територията на община Иваново.

Дървета бяха паднали върху жп линиите в региона, но от Национална компания “Железопътна инфраструктура” са ги премахнали и движението на влаковете вчера бе бързо възстановено.

Част от улиците в Русе бяха наводнени след пороя.

СНИМКИ: РОСЕН МОЛЛОВ И ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ПЕНЧО МИЛКОВ
Част от улиците в Русе бяха наводнени след пороя. СНИМКИ: РОСЕН МОЛЛОВ И ФЕЙСБУК ПРОФИЛ НА ПЕНЧО МИЛКОВ

Има и пострадали автомобили, а в кварталите “Средна кула” и “Долапите” - отнесени насипни маси в периметрите на ремонтните дейности по водния цикъл. Ще се търси съдействие от междуведомствената комисия към МС за възстановяване на щетите.

Русенски депутати от различни партии пък се включиха в щаба към общината. Според прогнозата е възможно нови бури да има в петък и събота.