Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обилни дъждове с градушка.
Обилни дъждове с градушка.

През повечето дни от следваща седмица агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури над климатичните норми, съобщават от НИМХ.

Честите валежи и прогнозираните градушки през периода ще бъдат предпоставка за увеличение степента на зараза от редица гъбни болести - късно кафяво гниене по черешите, сиво гниене по зреещата ягодова реколта.

През първото десетдневие на юни при лозите ще протича цъфтеж на ресите - период критичен за заразяване с мана и оидиум, което изисква при първа възможност, след спиране на валежите, третиране със системни фунгициди ефикасни срещу двете болести.

Падналите валежи в края на май бяха неравномерно разпределени. Валежи със стопанско значение, които повишиха нивото на влагозапасите, са регистрирани в северозападните и на отделни места южните райони.

В част от Централна и Югоизточна България, където майските валежи са под 40% от месечните норми, нивото на почвените влагозапасите при пролетните култури е ниско за сезона – под 60% от ППВ (Ловеч, В.Търново, Казанлък, Сливен, Стара Загора, Бургас).

През периода при царевицата ще се наблюдава листообразуване, при слънчогледа засят в агротехнически срок - формиране на съцветие. До края на първото десетдневие при пшеницата ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост при част от посевите в Дунавската равнина и в южните райони.

При ечемика ще се наблюдава млечна и преход към восъчна зрелост в крайните югозападни райони - агростанция Сандански.