Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев отговаря на въпроси в парламентарната комисия по бюджет и финанси
Асен Василев отговаря на въпроси в парламентарната комисия по бюджет и финанси

Водят се разговори за промени в Маастрихските критерии, сподели вицепремиерът и финансов министър пред депутатите от бюджетната комисия

Не очаквам ускоряване на инфлацията, тя вече е овладяна при енергоносителите, а при храните започва да се успокоява

България може да влезе в еврозоната през 2024-та година, но трябва да се приемат промени в над 100 закона, включително и в закона за БНБ, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в блиц контрол в ресорната парламентарна комисия.
Конвергентния доклад на Европейската централна банка, , който бе оповестен преди ден, установи, че България не покрива 1 от 4-те задължителни критерия - този за инфлацията.

Василев обаче бе категоричен, че въпреки това, комисията потвърждава, че това е срок, който ние можем да постигнем. Основният въпрос е да си променим законодателството, така, че да отговаряме институционално, което е изцяло в наши ръце. Вторият въпрос е свързан с инфлацията и дали ще изпълним инфлационните критерии", разтълкува  Василев констатациите в доклада.

Той бе категоричен, че при нас, и в Източна Европа,  инфлацията се движи изпреварващо спрямо другите страни в ЕС, защото енергията и храните са с по-голям дял в потребителската кошница, отколкото в развитите европейски държави, а  при тези стоки имаше сериозно поскъпване.

Министърът успокои, че не очаква инфлационна спирала,  защото  „ виждаме, че при енергията инфлацията вече е овладяна, а поскъпването на храните е почти овладяно. Имаме вторични ефекти при облеклата, обувките и транспорта, но се надяваме в следващите месеци и там да овладеем инфлацията. Освен това във втората половина на годината ще мерим поскъпването от по-висока база".
Според него държавата не може да намали ефекта от инфлацията, внесена през горивата, тъй като те идват отвън. 

"Цената на природния газ по съществуващите договори се вдигна за една година четири пъти. Няма бюджет в света, който да издържи на подобен натиск", подчерта министърът. Относно цената на електроенергията, той отбеляза, че се прилага компенсационна схема.
"Цената на тока за бизнеса е същата като септември миналата година, а за домакинствата тя е без промяна от юли 2021 г. Ние сме страната с най-ниските акцизни ставки на горивата, не са с повишавани данъците, освен това е ограничен и монополният натиск", каза Василев. Според него, това са възможностите за влияние върху инфлацията, доколкото това не са вносни продукти, а се произвеждат в страната.

Министърът отчете пред депутатите изпълнението на бюджета. Към края на май имаме очаквани приходи в размер малко над 22 млрд. лева. Приходите нарастват с над 2 млрд. лв. спрямо миналогодишните. Данъчните и неданъчните постъпления нарастват, данъчните също са над 2 млрд. докато постъпленията в частта на помощите се доближават до тези през 2021 г., каза той. 22,185 млрд. лева са разходите. През май 2021 разходите са били малко над 20 млрд. Общо приходи спрямо разходи в момента продължаваме да имаме положително салдо от над 500 млн. лева, коментира Василев. Приходите от ДДС растат по бавно с около 9% нарастват, основният растеж е от приходите от корпоративен данък, където имаме растеж от 24% на годишна база за първите 5 месеца. Приходите от данъците на физическите лица растат малко по-бавно, добави вицепремиерът. Той очаква актуализацията на бюджета да бъде внесена в парламента следващата седмица. На уточняващ въпрос от Кирил Ананиев от ГЕРБ министърът добави, че се изпълнява плана за приходите.
Теменужка Петкова от ГЕРБ попита министъра дали 4 милиарда са влезли в бизнеса като компенсации, каквато цифра била спомената от правителството, но оспорена от бизнеса. Министърът уточни, че 1,2 млрд. лв. са компенсациите за бизнеса, но отделно е подпомогнато ЕСО, домакинствата, както заради цените на тока, така и заради поскъпването на газа.
Във въпрос от „Възраждане“ защо купуваме по-скъп руски газ през посредници и защо сме отказали договора с „Газпром“, Василев намери пет грешки, подчерта, че не ние, а Русия е спряла доставките на газ, връщайки ни платените 50 млн. долара, и бе категоричен, че нов договор с тях няма да има никога. След реплики от страна на бившата енергийна министърка Теменужка Петкова министърът вметна: „Не аз, а вие сте ходила със самолет да си празнувате рождения ден в Москва“. В отговор, Петкова заяви, че ще го съди, тъй като това не било вярно.