Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЛИЛЯНА ХАЛКАЛИЕВА
ЛИЛЯНА ХАЛКАЛИЕВА

- Версията е, че го е наръгала го няколко пъти, а после пробола и себе си

- Двете са откарани в болница, където дъщеря ѝ умира

- Според съседите Лиляна Халкалиева била кротка и добре си гледала детето

- Съдебнопсихиатрична експертиза ще решава в какво състояние е била безработната жена

Вчерашният 1 юни беше последният празник в живота на 8-годишната Вилияна от пловдивското село Желязно. Рано сутринта тя беше жестоко убита - твърди се от родната си майка. 31-годишната Лиляна Халкалиева намушкала дъщеря си няколко пъти с нож, а след това и себе си, гласи най-разпространяваната версия.

Сигналът, че двете са в безпомощно състояние, е подаден около 9,20 часа на телефон 112. Майката и детето са откарани в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, където Вилияна починала от раните си.

Жената е с опасност за живота

Селото е най-малкото в община “Марица” край Пловдив – с около 450 жители, всички се познават и случилото се потопи хората в дълбока скръб.

“Потресени сме, не знаем как е възможно да се случи такова нещо точно с тези кротки хора. Лили много добре си гледаше детето. Те са тихи и скромни. Не знам каква е причината за това, нищо не сме чували за психически проблеми, няма такова нещо”, заяви кметицата на селото Валентина Узунова.

Тя бе извикана от полицаите като поемно лице веднага след случилото се. Още сутринта тържествата за 1 юни в Желязно бяха отменени заради трагедията.

“Аз ги познавам, пред очите ми са израснали, Лиляна беше много добро дете”, обясни Димитър Хаджиев, който е бил кмет на Желязно 16 години. И той описа майката на детето като спокоен човек. Бащата на Вилияна бил от малцинствата - името му било Ариф, а на български Ангел.

Според бившия кмет и Ангел бил свястно момче, което работи и се ползва с добро име в селото. “И двамата са играли ето тука отпред като малки, израснаха и станаха читави хора”, посочи Хаджиев улицата между двора му и кметството на Желязно.

В селото не са наясно с причината родителите на Вилияна да се разделят, защото това е станало спокойно и без разправии. Напоследък Ангел бил на квартира в Пловдив, а Лиляна

живеела с майка си и вуйчо си и те ѝ помагали

в грижите за детето.

Съседи на Лиляна Халкалиева разказаха, че никога не са чували скандали в къщата ѝ. “От нашия двор се вижда стряхата ѝ, веднага щяхме да разберем, ако е имало разправия”, обясни Тони Рангелова.

Тя и мъжът ѝ Рангел разказаха, че Лиляна и близките ѝ се разбирали. “Просто се чудя, не мога да повярвам, честно ви казвам. Нито нещо сме чули да се вика, нито нищо, а една стена ни дели. Даже като говорят по-високо, се чува и ние разбираме всичко, което си казват, без да искаме”, обясни Рангел Рангелов.

Във фаталната сутрин той и съпругата му и техни близки били на кафе в пенсионерския клуб в селото и разбрали за убийството чак след това.

Лиляна Халкалиева имала висше образование, но

напоследък била без работа, но едва ли това е причината

да направи толкова ужасяващо нещо според съседите ѝ, защото не била в критично финансово състояние. Напуснала последното си работно място, защото предполагало пътуване, а тя нямала шофьорска книжка.

“Ние знаехме, че си търси работа, но те са задоволени хора. В смисъл че живеят нормално, не са хора, които изнемогват, защото вуйчото не е семеен”, допълни Тони Рангелова и отхвърля възможността майката да е посегнала на детето си от недоимък.

В истински шок са майките с малки деца в Желязно. Те се криеха от репортерите с плувнали в сълзи очи.

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая и след огледа на местопроизшествието и започналите разпити на свидетели предстои назначаването на множество експертизи. Съдебнопсихиатричната ще трябва да даде отговор на въпроса в какво състояние е била жената.

Къщата в пловдивското село Желязно, в която майка уби с нож детето си на 1 юни.
Къщата в пловдивското село Желязно, в която майка уби с нож детето си на 1 юни.