Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивайло Мирчев
СНИМКА: архив
Ивайло Мирчев СНИМКА: архив

Цената на газа от 1 юни пада с 13%. Малко над месец откакто Путин врътна кранчето на България. Може би помните, че в първите седмици десетки говорещи глави на руско финансиране или зависимост обикаляха телевизиите да рисуват апокалиптични сценарии как цените ще хвръкнат до небето, Чирен бил празен, Борисов се оплакваше, че нямало да има топла вода за къпане и щял да ползва котлона, Фандъкова щеше да разрежда градския транспорт, целият гербериат внушаваше, че тежко сме се "прецакали" и се призоваваше да продължим да поддържаме зависимостта си от руски газ.
Какво се оказа? Оказа се това, което твърдяхме още в първите дни на кризата - микс цената на газа за периода май - декември 2022 г. ще бъде по-ниска от цената за предходния период януари - април, а Чирен се нагнетява по план и ще посрещнем зимата без нарушение в доставките.
Оказа се, че политиката на диверсификация е правилна и е безумие да имаме само един доставчик, още повече той да е непредвидимата путинова Русия.
Целта пред България трябва да бъде нулева енергийна зависимост от Русия. По отношение на газа и петрола - максимална диверсификация на доставчиците, на най-ниски цени, за да не изпадаме в тежка зависимост от нечии болни амбиции.
Апокалиптичните сценарии за липса на газ и на високи цени не се сбъдват. Остава само един въпрос - какви действия ще бъдат предприети, за да поемат отговорността си тези, които в продължение на над 10 г. ни държаха в пълна енергийна зависимост от Путин?

От Фейсбук