Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Алтънбашев лети със самолет по време на едно от екстремните си приключения.
Александър Алтънбашев лети със самолет по време на едно от екстремните си приключения.

През 2016 г. казал, че има няколко десетки хиляди изпълнени поръчки

Занимавал се с крипто от зората на борсите и разполагал със солидно количество собствени монети

Приканвал обвиняващите го в измама да правят справки в профила му за “престъпленията”, които извършва срещу човечеството

"Компанията ми MyBitDeposit е регистрирана в USA, така че не бих си позволил лукса да ме съдят до живот за 5-те лева на някой юзър (потребител). Рискове, разбира се, има, като например някой да хакне акаунт в някоя от борсите или самата борса да хлопне кепенците, но тогава можем да покрием загубите на клиентите ни с нашите собствени пари."

Това обяснява във форум преди шест години изчезналият IT специалист Александър Алтънбашев. В социалната мрежа hash.bg той води диалог с потребител, който предупреждава, че има нова българска Понци (вид пирамида – б.р.) схема, наподобяваща OneCoin, чиято създателка е издирваната Ружа Игнатова. За да обори мнението, че бизнесът му е като на криптокралицата,

младият предприемач излага различни факти

"Казвам се Александър и съм основател и разработчик на MyBitDeposit – пише той. - Понеже не ми се влиза в полемики във форума, ще се радвам, който има някакви въпроси, да се обръща първо към мен. Ако има по-голям интерес, може да организираме една среща. Който мисли, че съм измамник, ето профила ми в Линкедин за справка какви "престъпления" срещу човечеството върша."

Следва разяснението, че търгува с криптовалути от 2012-а година.

"Търгувал съм в почти всички борси – допълва Алтънбашев. - Да не се изхвърлям, но сигурно имам няколко десетки хиляди изпълнени ордъра. Който има желание, ще му ги експортна, да заповяда. Да не говорим, че някои борси, на които съм търгувал, даже не съществуват."

Той обяснява и как е изкарал печалбата си.

"Понеже се занимаваме с търговия почти от зората на борсите и разполагаме със солидно количество собствени монети, което лесно може да се докаже, най-общо - търгуваме на различните борси и тъй като имаме голям обем, е лесно да изкараме печалба – разказва криптоспециалистът. - На самата платформа монети не се държат. Всички данни са криптирани с 2048bit RSA, така че дори някой да ни хакне, най-много да вземе определена бройка мейл адреси."

На констатацията от потребителя, че ако той депозира при него 1 биткойн и компанията пусне "мулти-сиг трансакция", която след месец ще му плати 1,03 биткойна, ако лихвата е 3%, но му бъде затворен 1 биткойн в тази трансакция, то тогава за фирмата на Алтънбашев няма да има полза, отговорът е:

"Дали сме затворили твоя биткойн, или седи в портфейла, си е лично наша преценка. В крайна сметка ти на края на месеца искаш да си вземеш лихвата, а не да ти обяснявам как съм я изкарал. Относно бройката на монетите – да, имаме достатъчно, но колкото повече монети могат да се вкарат в игра, толкова по-голямо става влиянието ти върху борсата и тренда, възможностите за спекулация и т.н. Достатъчно интелигентен си, за да знаеш, че с по-голям обем се прави печалба дори при по-малки колебания в цената."

IT специалистът отправя и по-остра покана към потребителя, който се съмнява в компанията му.

"Ако ти стиска, може да пуснеш един трансфер, който после ще ти върна - предизвиква го той. - Мисля, че достатъчно ясно обясних кое и как се случва. В крайна сметка не караме никой насила да се регистрира, да прави депозити и т.н. Относно отзивите - всеки има право да говори каквото си иска. И за криптовалутите като цяло има статии за това каква Понци схема са, но всички ние все още се занимаваме с тях. Когато намериш някой излъган от нас, тогава може да ми говориш за отзиви. Дотогава поздрави на всички и успех с търговията. На българина каквото и да му покажеш или докажеш, той ще си знае неговото."

Дискусията между двамата приключва без отговор от страна на другия потребител. Не за първи път Алтънбашев взема лично отношение по повод коментари относно своя бизнес. Преди изчезването си той е участвал в редица семинари, както и в телевизионни предавания, за да говори за криптоборсите.

Изчезването му преди дни шокира всички негови познати. Сигналът, че няма връзка с него, подава сестра му. По-късно стана ясно, че тя го е направила по съвет на приятеля му - Ивайло Борисов, по прякор Ториното, който се оказа последният човек, с когото Александър имал уговорка за среща.

Ториното сам разказал пред полицията какво знае по случая, както и че двамата трябвало да се срещнат в същия ден, но той получил СМС от Алтънбашев, че няма да може да отиде на уговорката им. IT експертът така и не се появил на нея. Според адвокатката на Борисов - Марияна Тодорова, двамата мъже се виждали почти всеки ден, тъй като споделяли общи интереси в областта на криптовалутата, но нямали общ бизнес.

Какво разказва сестрата на изчезналия пред разследващите?

Тя обяснила, че е видяла мъж пред апартамента му в деня, в който брат й изчезва.

"Имало е лице в обедните часове на 23 май, което първоначално е позвънило, или поне тя е чула позвъняване, дали това лице е позвънило, не знаем – обясниха разследващите на брифинг. – Излизайки, го е попитала "Какво правите?". Той казал едно име, че го търси и тръгнал по стълбите. По отношение дали има бяла кола, или няма - няма да изнасяме факти и обстоятелства по разследването."

Пред полицията роднината на Алтънбашев допълнила, че е изгубила връзка с него, което било “нетипично”.

Преди това Алекс й споделил, че трябва да пътува до провинцията, а после за няколко дни щял да отиде и до морето, но без да казва къде.

Все още от МВР не са категорични дали става дума за отвличане, но това е основната версия, по която се работи. Втората хипотеза, която се проверява, е, че е възможно предприемачът да е решил да избяга. Все още не се изключва и третата - да е убит.

От публикации в медиите стана ясно, че през миналата година Алтънбашев е спечелил 6 млн. евро. За да го отпразнува, поканил приятелите си на парти в луксозен столичен клуб. Пред тях се похвалил, че си е купил имение в Дубай за около 2,5 млн. евро и къща в Халкидики за близо 2 млн. евро.