Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТОМА БИКОВ
ТОМА БИКОВ

Това правителство не успява да приложи никакви мерки по същество там, където трябва, коментира в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков. Според него хората трябва да знаят, че против инфлацията мерки не са взети.

Мерките на правителството според него няма да дадат ефекта, който се очаква, защото не трябва само да се спрат цените, а да се вдигнат и доходите.

„В момента има безспорен консенсус – на всички е ясно, че България има проблем с инфлацията. И тук се пита има ли една антиинфлационна мярка в тези мерки, които бяха предложени вчера. Като слушах и синдикати, и работодатели - те твърдят, че такава няма. След като нашата криза е свързана преди всичко с инфлацията, доколко тези мерки са антикризисни, след като те не адресират изобщо инфлацията“, попита той.

По думите му дори част от икономическите анализатори твърдят, че тези мерки са проинфлационни.

„Според мен тези мерки няма да решат някакви съществени въпроси. Имайте предвид, че голяма част от тях изискват огромен обществен ресурс от бюджета и няма да имат почти никакъв ефект по отношение на отделния потребител и отделния човек, на когото искат да помогнат“, смята още Тома Биков.

По думите му, за да бъдат въведени тези мерки, трябва да бъдат вкарани под някаква законова форма – нещо, което сегашното мнозинство и сегашното правителство почти не може да осъществи. „Ние от от 6 месеца почти не сме гласували законодателство, а това нещо изисква и компетентност“, коментира ТБиков.

Той коментира и визитата на българската делегация във Ватикана по повод 24 май.

„Ние имахме две делегации, което е изключително нелепо и неприятно, една парламентарна и другата правителствена. Правителствената пътува с правителствения самолет, парламентарната пътува с редовните линии“, разказа за посещението в Рим и Ватикана Тома Биков.

„Отиваме в Сан Клементе, където е гробът на свети Кирил, те през това време са във Ватикана, после ние тръгваме към Санта Мария Маджоре, там се покланяме пак на светите братя, а в момента, в който излизаме от църквата, те идват, ние ги посрещаме, все едно сме някакви домакини. Ошашавихме и посланици според мен и свещеници в тия църкви“, коментира той.

По думите му посещението във Ватикана всяка година се организира по един и същи начин и в това отношение има традиция.

„Не знам защо трябваше да бъде нарушавана тази традиция точно на този 24 май, ако щете дори в контекста на темата със Северна Македония. Ние в момента трябва да покажем единство. Трябва да покажем, че имаме обща политика, независимо от това кой ще бъде премиер. Ние не сме в състояние да покажем, че изобщо в момента имаме обща политика“, отбеляза Тома Биков.

Той сподели още, че на срещата с външния министър на Ватикана Кирил Петков е влязъл със своята съветничка, а министърът на външните работи Теодора Генчовска е останала отвън. Според Тома Биков в делегацията е трябвало да има и човек от президентството.

„Събрали се 5-6 министри, които са симпатични на господин Петков“, коментира той за състава на делегацията.