Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Правителството прие плана за въвеждане на еврото от 1 януари 2024 г., исканият от опозицията анализ в момента се подготвял

Не съм чел текста на българския закон "Магнитски", който вчера излезе по медиите. Това, което е публикувано, не е прието от работната група и не е пуснато за обществено обсъждане. Това обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след заседанието на правителството по повод изтеклия вчера текст на законопроект, който редица експерти определиха като мракобесен.

Преди ден, се появи работен вариант на проект за закон, авторството за който не признаха нито от финансовото, нито от правосъдното министерство. Днес всички политически партии го обявиха за противоречащ на конституцията и законите и обявиха, че в този вид той няма да бъде приет.

Има работна група, която работи по българския закон "Магнитски" в момента. Тя е в Министерството на правосъдието и в нея участват представители на финансовото и външно министерство, ДАНС и други институции. Тя подготвя 2-3 варианта на правосъдното министерство, ние сме дали технически бележки, заяви Василев.

Те са свързани с това как експертно да се определи кога има опасност за нашата финансова и икономическа система при налагане на санкция на български граждани. Списъкът "Магнитски" не е единственият санкционен списък, има и други. Ще има съдебен контрол, разбира се, но Министерството на правосъдието е специалист как това да стане по правния ред, допълни още той.

Днес приехме плана за приемане на еврото. Той е първа техническа стъпка и предстои приемането на редица закони, които ще минат през парламента, каза още финановият министър.

В началото на заседанието премиерът Кирил Петков обяви, че днес планът за еврото ще бъде приет от кабинета въпреки настояването на коалиционните партньори от ИТН и БСП преди това в парламента да се разгледа анализ за последствията и ползите от него.

Този анализ се изготвя в момента от Министерството на финансите и БНБ. В момента чакаме БНБ и след това той ще бъде публикуван. В коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро, а техническата подготовка ще отнеме поне 18 месеца, коментира Василев.

България де факто е приела еврото през валутния борд, поясни министърът.