Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски СНИМКА: Ройтерс
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски СНИМКА: Ройтерс

Според тяхното (българското) обяснение - те мислят, че по някакъв начин трябва имитират гръцкото поведение спрямо нас през последните десетилетия. Те казват: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън. И ние сега имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя национален интерес. Ние защитаваме своя национален интерес и това е сблъсъкът на национални интереси от двете страни, заяви в интервю за Euronews македонският президент Стево Пендаровски.

Ние смятаме, че имаме право, че имаме всички аргументи. Защото ние искаме да говорим за истинските аргументи и критерии, които сме изпълнили, за да влезем в Европейския съюз. Не да говорим за XIX век, за XX век, кои са първите, които са дошли на Балканския полуостров. За съжаление те са твърде заседнали в историческите въпроси, каза Пендаровски, цитиран от сайта "Оф нюз".

Исканията на България са доста по-спорни, отколкото бяха на Гърция. Защо? Защото гърците никога не поставиха под въпрос нашия етнически произход. Никога не казаха: вие не сте македонци. В ситуацията с Гърция предоставихме възможността, ако искате да се идентифицирате като етнически македонец, то може да го направите. Ако днес някои хора в Гърция заявят, че са македонци, те имат право на този избор. България оспорва идентичността на македонците и това е големият проблем, твърди президентът.

Мисля, че България по-скоро изразява позицията на българското общество. Това е дългоотстоявана позиция на техните политици и историци, произхожда още от комунистическите времена. След Втората световна война, особено през 50-те и 60-те години на миналия век, започнаха да говорят за Македония като за изфабрикувана нация, създадена по чудо с указ от Тито и т.н. Така че аз наистина мисля, че българските политици, а и обикновените граждани, възприемат македонците като етнически българи, или поне вярват, че сме били такива до края на Втората световна война. Както и че македонският език, който е познат и признат из целия свят, е бил просто диалект на българския, заяви Стево Пендаровски.

До този момент, в който ние с вас говорим, не виждам значителна промяна в тяхното поведение. Без значение какво се случва на Европейския континент – с руската инвазия в Украйна, всички тези геополитически мотиви на някого да бъде тук или там, и това, че някои хора отново поставят под въпрос концепцията на Обединена Европа - в Кремъл, в Москва. Въпреки всичко това, българската позиция е все още тежка. Все още не се е променила значително и ние очакваме решението в Брюксел до края на юни, каза Пендаровски.

Но ако питате мен, ако питате за моето вътрешно усещане – в Северна Македония ме познават като политик, който изразява собственото си мнение. Нямам една лична и друга официална позиция. Ще оценя шансовете ни да започнем преговори най-сетне след 17 години, в които сме били кандидат, на по-малко от 50%, заяви македонският президент.