Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Скопие вече има офиси на делегацията на ЕС, но още не е изпълнил условията по договора с България.
СНИМКА: РОЙТЕРС
Скопие вече има офиси на делегацията на ЕС, но още не е изпълнил условията по договора с България. СНИМКА: РОЙТЕРС

Политици очакват приемането ни в Шенген или оръжие на преференциални цени

Засега няма сигнали, че Западът е готов на определени отстъпки към България, ако вдигнем ветото за членството на Република Северна Македония в ЕС. Натиск в тази посока има, признават политици от всички части на спектъра, включително и премиерът Кирил Петков.

Нито един официален представител на евроинституция или високопоставен дипломат не обещава нищо, ако страната ни се откаже от категоричното си изискване

Скопие да спазва договора от 2017 г.

Това не се споменава дори и от анонимни фактори в Брюксел.

Слави Трифонов обаче повдигна темата и предупреди, че партията му няма да позволи България да промени позицията си, като намекна, че хора от обкръжението на министър-председателя се опитват да избегнат общото решение. Така даде повод за спекулации, че

ако ИТН напусне правителството,

може да се получи друга властова конфигурация, която да пусне РСМ. Въпреки шумните коментари на Тошко Йорданов обаче формацията на шоумена едва ли ще рискува да остане извън кабинета. Рейтингът й спада драстично.

И докато в България се спори дали да се съгласим съседите ни да влязат в ЕС, там не са изпълнили нищо от обещаното. Не са премахнати плочите с антибългарски надписи, а що се отнася до учебника за пети клас, дори и той да е променен, остават следващите класове, в които няма промяна в изучаването на общата ни история. Заседанието на комисията е отложено за септември.

В същото време опитите на Запада да накара България да отпуши процеса на присъединяване на РСМ към ЕС не спират. "Натиск има. Аз винаги съм казвала, че

има натиск и сега продължава,

но нашата позиция е ясна. Очаквам Република Северна Македония да започне да изпълнява договора и да гарантира включването на българите в преамбюла на конституцията на своята държава", заяви преди 10 дни външната министърка Теодора Генчовска.

С напредването на времето и наближаването на 1 юли, докогато Западът очакваше ветото да се вдигне, натискът се увеличава. Според наблюдатели има някои стъпки, които партньорите ни могат да предприемат в замяна на отстъпки от София. По непотвърдени слухове може да ни обещаят бързо приемане в Шенген, което се отлага от много години.

Най-големият противник на влизането на България беше Нидерландия, чийто премиер Марк Рюте бе на посещение у нас на 16 май. Гостът обяви подкрепа за Кирил Петков и увереност, че оттук нататък страната ни ще се бори ефективно с корупцията.

От изказванията му след срещата с министър-председателя

не стана ясно дали двамата са говорили по тази тема.

"Отдавна сме изпълнили всички условия и сме технически готови за Шенген - въвели сме автоматизирани гранични системи, както и такива последващ контрол. Останалите изисквания също са налице. Отказът за влизането ни беше политически", коментира запознат с процеса.

Въпросът не е много популярен сред българите, които не тръпнат в очакване да бъдем част от тази система. Но масово не се знае, че така

ще отпаднат

много

затруднения за пътуванията

на сънародниците ни. Ще отпаднат например визите за влизане в някои държави.

Темата беше позабравена в последните години, но бившият външен министър Соломон Паси отново я повдигна. Според него правителството трябва да подкрепи влизането на Финландия и Швеция в НАТО срещу тяхното съдействие за влизането на България в Шенгенското пространство. "Дипломацията е поставяне на условия и пазарлък. Няма нищо срамно България да поиска нещо в замяна на подкрепа", коментира президентът на Атлантическия клуб пред Би Ти Ви. Той не спомена РСМ, но очевидно логиката при спора със съседите е същата.

Има още нещо, което може да обещаят на България, за да вдигне ветото - да закупим съвременно оръжие на преференциални натовски цени.

Въпросът е особено актуален в условията на войната, която се води близо до границите ни. Но няма никакви официални коментари по въпроса.

Ясно е обаче, че Западът няма да спре опитите да вдигнем ветото.

Най-сериозно ги усеща премиерът Кирил Петков. Може би затова той предложи на президента Румен Радев да свика специално заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Така отговорността ще е на всички останали участници в управлението. Но генералът отказа да се ангажира с тази стъпка.

Макар и да не го признава публично, много наблюдатели

причисляват държавния глава към проруски настроените

политици у нас. Още при издигането на кандидатурата му за първи път излезе името на руския ген. Леонид Решетников, който е близък на Владимир Путин и който подкрепи Радев. А скорошните позиции на военния пилот за изпращането на оръжие за Украйна затвърдиха това усещане.

Интересът на Русия е РСМ да не влиза в Европейския съюз, а да бъде привлечена към зоната на влияние на Москва заедно със Сърбия и Унгария. Така Кремъл ще си има свой анклав на Балканите.

Освен ако България не вдигне ветото за членството на Скопие в ЕС и не получи някакви отстъпки.