Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е най-скъпият NFT, купен от един човек.
Това е най-скъпият NFT, купен от един човек.

Т. нар. умни договори връщат парите от отменен полет същата вечер

Цифрова картина бе продадена за $ 91 милиона 

Биткойн - най-масовата криптовалута, за седмица загуби половината от стойността си, като сривът ѝ бе драматичен (виж вдясно), и охлади вярата, че блокчейн технологията дава защита от инфлацията в трудни времена. Загубите са за 600 млрд. щатски долара. Но онлайн ентусиастите не губят вяра. Две технологии набират все по-голяма популярност заради дизайна си, който изключва посредниците в мрежата. Те са и взаимносвързани - криптовалутата етер, част от етериум мрежата, и разработените от нея незаменяеми токени - NFT, които представляват файл с уникален код.

Създадена през 2015 г. етериум мрежата добива популярност със своите умни договори. За да ги закупи, човек трябва да ползва криптовалутата етер, добивана в мрежата. Идеята на тези контракти е да елиминира посредника. Най-общо казано, си купувате билет за самолет. С умния договор, сключен между вас и авиокомпанията, ако полетът бъде отменен, вашите пари ще бъдат върнати автоматично. Нещо, което би отнело доста по-дълго време при нормален договор. При него трета страна - летището, първо трябва да удостовери, че полетът не се е състоял, а едва след това да отидете в авиокомпанията с билета си, за да си получите парите. Ако обаче ползвате умен договор, той е програмиран да следи конкретния полет. Така ще получи информация дали се е състоял и ако това не се е случило, човек получава парите си обратно още същата вечер.

И макар умните договори да са популярни,

етерът направи

най-големия

си бум с

незаменяемите

токени,

които могат да бъдат снимка, картина, видео, звук и други. И те използват блокчейн технологията, както и всички криптовалути. Различното е, че имат уникален код - съществува само един такъв екземпляр и никой друг няма същия файл. Това не е така при биткойна - той може да бъде разменен за друг биткойн.

Незаменяемите токени представляват уникален цифров маркер, криптиран в подписа на автор, който потвърждава собствеността и автентичността му. В момента вълнението около технологията е заради предлагането на цифрово изкуство, тъй като NFT създават недостиг сред иначе безкрайно наличните активи - и дори има сертификат за автентичност, който да го докаже. Купуват се само с етери, в момента един се търгува за 3750 лева.

Няма и 10 години след излизането на технологията, и рекордът за най-скъпо продаден NFT в историята е 91 млн. долара. Той принадлежи на картината “Сливането” на художника Пак. Интересното в случая е, че става дума за NFT, който е разделен на фрагменти и бе закупен от 29 983 души през декември м.г. Така че това е малко по-различен формат или концепция, тъй като не само един човек е платил тази огромна сума пари за него.

Най-голямата сума, платена от един човек за NFT, е 69 милиона долара. Става дума за творбата “Първите 5000 дни” на Майкъл Винкелман. През 2007 година той решава, че всеки ден ще създава по едно изображение, а

този NFT

представлява

всичките

картини,

събрани на

едно място

Ентусиазмът за новия вид изкуство бе толкова голям, че през март м.г. създателят на туитър Джак Дорси продаде първия туит в сайта за 3 милиона долара. Едва година по-късно човекът, който го закупи - Сина Естави, го обяви за продажба. Очакваше да получи около 50 млн. долара и обеща да дари половината за благотворителност. Вместо това обаче най-високата оферта бе едва 12 000 долара. Знак, който мнозина разчетоха като началото на охлаждането на пазара на NFT.

И макар в сферата на изкуството като че ли нещата леко да се забавят, не така стой въпросът с пазара на NFT при игрите. Геймърите харесват идеята да притежават уникални оръжия, превозни средства, дрехи, недвижими имоти, герои и други. Така те разполагат с предмети, които са само техни и не могат да бъдат намерени втори такива. С течение на времето геймърите формират силна привързаност към своите ресурси в играта. NFT са отличен начин за представянето им.

След като сте създали или закупили ресурс за игри на NFT, вие можете да го използвате в няколко игри, което ви позволява да преминавате от една игра в друга със същия персонализиран аватар или магически меч.

Например платформата за игри Decentraland използва NFT за представяне на уникални ресурси на играчите. Decentraland включва оживен пазар, на който играчите могат да продават и купуват NFT.

Някои NFT се печелят чрез изпълняване на определени задачи или постигане на цели в играта. Други се придобиват чрез кутии със съкровища или се купуват от борсите за NFT.

NFT са полезни за играчите. Те са още по-добри за техните създатели, които могат да очакват значителни възнаграждения, ако техните NFT се окажат популярни сред геймърите.

Сред

най-известните

магнати на NFT

в света на игрите

е рапърът

Снуп Дог,

който кани феновете си на парти с басейн във виртуална версия на своето имение в реалния живот, създадена в рамките на платформата за игри The Sandbox. Феновете могат да разгледат колекцията от произведения на изкуството, колите и обзавеждането на рапъра, както и да закупят билети за събития и колекционерски NFT в рамките на играта.

Токените дават възможност на интернет да прави нов вид двупосочно свързване, където всеки екземпляр на файл се свързва обратно към неговия създател и на него може да му бъде платено за продажбата, употребата или повторното използване. Писателят може да издаде книга като NFT, музикантът пък - песен. И потенциално дори режисьорите могат да пускат цели филми и телевизионни предавания по този начин, освобождавайки се от студийната система, телевизионните канали или стрийминг услугите.

Всеки създател се превръща в студио, публикация или услуга за стрийминг. Това създава нова вселена за всичко от света на изкуството. Нов свят на медии, базирани на NFT, може да освободи потребителите да гледат точно нещата, които искат. Няма повече абонамент за “Нетфликс” или “Амазон”, просто се взема NFT версия на шоу чрез блокчейн направо от създателя му. Засега обаче това все още е далеч от реализация.

4-те причини за спада с $ 600 млрд. на криптовалутите - от войната до срива на борсите

Политиката на Федералния резерв, срив на борсите, войната в Украйна и спад на стабилните виртуални пари доведоха до загуби от над 600 млрд. долара в света на криптовалутите миналата седмица, който от 2,1 трилиона долара спадна до 1,5 трилиона долара.

Ударът дойде на 9 май, когато биткойнът за пръв път от юли 2021 година падна до цена под 30 000 долара за един. Той бе предшестван от срив на няколко стабилни криптовалути, най-вече ТераЮСД. Те са обвързани с фиатни пари като американските долари и идеята е винаги 1 монета да е равна на 1 долар. За целта се използва специален механизъм. При ТераЮСД например е направена връзка с друг дигитален токен. Поради масови продажби обаче механизмът се разпадна.

Така ТераЮСД се тъгуваше за 66 цента в понеделник. Това бе шок, тъй като за 5 години съществуване стабилната криптовалута бе падала под долар само 2 пъти - до 95 и 87 цента, и възстановяваше стойността си в рамките на до 2 часа.

Друга причина бе водената от Федералния резерв и други централни банки политика за увеличаване на лихвите заради инфлацията. Това

принуди някои

криптоинвеститори

да се разделят с

дигиталните пари,

което също повлече крак, за да се стигне до рекордния спад. Междувременно инвестициите в криптовалути намаляха рязко, тъй като повечето хора избягваха да влагат парите си в тях.

Сривът на биткойна дойде след най-лошия еднодневен спад на фондовите индекси Dow и Nasdaq от 2020 г. насам, както и на S&P 500, който достигна най-ниското си ниво през последната година. Пазарът е неспокоен от нахлуването на Русия в Украйна, което изостри инфлацията, проблемите с веригата за доставки и цените на петрола. Забавеният растеж в Китай на фона на избухването на COVID-19 там също допринесе за финансовите тревоги. Така не се сбъднаха прогнозите на някои криптоентусиасти, че биткойн ще се отдели от фондовия пазар. Неговият спад е равен на този на акциите на “Тесла” например. “В перспектива може да се каже, че биткойн се справя толкова добре или зле, колкото компанията на Мъск. Нейните акции са с около 37% надолу от началото на годината”, казва Владислав Драмалиев, експерт по криптовалути и директор на фондация “Битхоуп”.

Всъщност волатилността на криптовалутите е част от привлекателността им за много спекуланти. Те вярват, че с инвестиция в тях могат да спечелят много повече, отколкото на фондовата борса че те могат да правят пари с лихви, много по-бързи от тези на нормалните борсови брокери. Сред другите им мотивации е, че 1 биткойн се дели на 100 млн. единици, наречени сатоши. Така, смятат те, могат да продават нещо за 1 сатоши и заради ниската цена ще има голямо търсене. (Виж графиката за цената на 1 сатоши).

Но с обещанието за бума идва и този за срива.

От създаването на

биткойн през 2009 г.

имаше няколко големи

цикъла на ръст и спад,

като краткосрочните инвеститори последователно наводняваха пазара и след това губеха интерес Много борси, особено по време на възход, предлагат по своята същност рискови оферти, което позволява на търговците да инвестират . Ако цените започнат да падат, независимо дали поради продажбата от големи инвеститори, или други причини, липсата на реален паричен поток може да допринесе за още по-бързо свободно падане.

Друг фактор, който допринася за охладения интерес към бтикойна, е, че е скъпо той да се добива. Процесът изразходва много електроенергия. А за да е адекватен на днешните условия, човек трябва да разполага с много машини, които добиват криптовалутата. Те се нуждаят и от специално водно охлаждане. Всичко това напомпва сметките за ток. Затова и често се случва хората да крадат електричество, за да захранят машините. Рекордът у нас е на хале в Кюстендил. За 1 седмица то изразходвало толкова ток, колкото целият областен град консумира за един месец.

Мъск засне един и го нарече “някак заменяем”

“Не знам...изглежда ми някак заменяем.” С този туит и сменена снимка на профила си в туитър със скрийншот на NFT собственикът на “Телса” Илон Мъск разбуни духовете преди дни. Той е известен почитател на криптовалутите, любимата му е доджкойн, а с всяка своя публикация променя стойността им. 

Илон Мъск
Илон Мъск

Изображението, на което Мъск се спря, бе на шимпанзе със златна кожа и сини полупрозрачни очила. То е част от мегапопулярната колекция Bored Ape (Отегчена маймуна). Всяко NFT от нея се продава за поне 100 000 долара. Самият Мъск не е собственик на изображението. То е промоционален колаж, създаден за търг, който се проведе през септември 2021 г. Майкъл Буана, създадел на този NFT, реагира веднага.

“Колкото и да се възхищавам на работата ви, бих искал да премахнете тази си профилна снимка, която създадох за нашия търг. Или поне да ме подпишете като автор”, написа Буана и добави емоджита. И посочи, че ще се радва да изпрати файла на Мъкс, ако собственикът се съгласи.

Независимо дали Мъск възнамерява да троли общността на Bored Ape Yacht Club, действията му в туитър все още, изглежда, имат силата да раздвижат пазарите. Новата базирана на етериум криптовалута ейпкойн, създадена преди месец само с целта да се купуват шимпанзетата, скочи с близо 20% само час след появата на новата профилна снимка на Мъск. Това за кратко направи курса на дигиталните пари да е равен на $17,49 за токен.

След като бе помолен да махне снимката, Мъск я смени. Той не коментира повече темата, но мнозина решиха, че се е подигравал на хората, които купуват NFT. Засега не е известно самият той да притежава такива, това е и единственият му публичен коментар по темата.

В момента собственикът на “Телса” е в процес по придобиване на “Туитър” за цена от 44 милиарда долара. Той обеща да възстанови акаунта на президента (2017-2021 г.) Доналд Тръмп. Той бе блокиран от социалната мрежа през януари м.г. заради призиви към насилие по време на бунта в Капитолия.