Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът посрещна празника заедно с учениците от столичното 7 СУ „Св. Седмочисленици“.
Премиерът посрещна празника заедно с учениците от столичното 7 СУ „Св. Седмочисленици“.

Министър-председателят Кирил Петков честити Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Светите братя Кирил и Методий завещаха на България най-големия и ценен дар – писмеността. Онова „А“ и „Б“, което днес ползват над 200 милиона души. Онази азбука, чрез която оставяме най-ярката следа в световната история. Затова 24 май е най-светлият празник, който ни кара да се гордеем, че сме българи!", заяви той.

Премиерът посрещна празника заедно с учениците от столичното 7 СУ „Св. Седмочисленици“. „Бъдете горди! Бъдете смели! Борете се за мечтите си!“ С тези пожелания премиерът се обърна към възпитаниците на едно от най-старите български училища, в което основното си образование е получил и самият той.

Кирил Петков се отзова на поканата на гимназията да е гост на тържеството по повод 24 май. Учениците го върнаха години назад, разпитаха го за спомените му, за любимите му предмети, за получените двойки. Премиерът отговори и на въпроси за управлението на държавата, за избора на образование и на професионален път.

Учениците го върнаха години назад, разпитаха го за спомените му, за любимите му предмети и за получените двойки.

„Много обичах да играя футбол във вашия двор. Обикновено бях вратар. Обичах да играя тенис на маса, не знам дали още ги има в двора“, разказа Кирил Петков на учениците.

Най-трудният предмет за премиера е бил руския език. „Беше ми много труден с падежите и си спомням, че когато идваха класни или тестове, не бях много доволен. Трябва да си призная, че може би един или два пъти съм бягал от час, но не го правете в никакъв случай, това е най-лошото нещо, което може да направите“, издаде Петков.

Любимият му предмет е български и литература. Причината е, че неговата майка е била учителка по български език.  Бил е добър и по математика.

„И въпреки че математиката в първия момент изглежда като скучен предмет, всъщност дава много възможности. Това, с което може да се гордеете, е, че в България математиката се преподава на едно много високо ниво. И когато отидох в Канада на 14 г., всъщност бях един от най-добрите математици“, разказа Кирил Петков.

„В момента сме залети с нови технологии, „Фейсбук“, „Инстаграм“. Имам три дъщери и винаги се притеснявам, когато ги виждам на устройствата да чатят вместо да четат. Една книга може да е хубаво приключение и да ви даде по-хубаво време, ако отделите това време за книгата, отколкото някоя електронна игра или социална мрежа“, посъветва учениците Петков.

„Както казах, по руски имах двойка. По принцип иначе бях добър ученик. Повечето ми оценки бяха шестици, но имах и двойка по физика в седми клас. Това беше интересно, защото в XII клас вече исках да ставам физик. Така че когато получите една двойка, никога не знаете във времето как вашият интерес може да се промени и всъщност тази двойка да не е определяща. Така че когато получавате двойки, работете по тях и не се отказвайте от този предмет“, посъветва още премиерът учениците.

Този празник е един от най-важните, защото без знание и без култура България няма да е истинска държава. Българите сме умни и можем, нека не ви е страх и атакувайте върха, каза още Петков на децата.